PREMINUO MIRZET KARABEG

Nakon duže i teške bolesti jučer je u 75. godini života preminuo Mirzet Karabeg, ugledni advokat i nekadašnji predsjednik Izvršnog odbora Općine Sanski Most. U osvit tragičnih dešavanja i agresije na Bosnu i Hercegovinu, Karabeg je bio jedan od onih koji su sudjelovali u političkom organiziranju Bošnjaka kroz Stranku demokratske akcije koja je potom nastupila na prvim višestranačkim izborima u našoj zemlji koji su održani 1990. godine. Tada je izabran za predsjednika Izvršnog odbora Općine Sanski Most i na toj funkciji je bio u vrijeme kada je započela agresija i okupacija našeg grada. Skupa s drugim političkim predstavnicima bošnjačkog i hrvatskog naroda Karabega su uhapsile paravojne formacije SDS-a 25. maja 1992. godine i u naredna tri mjeseca prošao je strašne torture, mučenja i premlaćivanja u više zatvora i logora gdje je bio zatočen.

Naposlijetku, iz logora Betonirka, prebačen je u koncentracioni logor Manjača, odakle je pušten nakon što je taj logor rasformiran u novembru 1992. godine. Potom odlazi na slobodnu teritoriju koju su kontrolisale jedinice Armije RBiH i u ratnom periodu nalazi se na čelu ratnog predsjedništva Općine Sanski Most u egzilu. Po oslobođenju vraća se u rodni grad i također obnaša odgovorne političke funkcije. Karabeg je dao nemjerljiv doprinos kao svjedok u procesima protiv srpskih zločinaca Radovana Karadžića, Momira Talića, Radoslava Brđanina, Mirka Vrućinića i drugih u procesima koji su vođeni pred Haškim tribunalom i domaćim sudovima. Na suđenju Radovanu Karadžiću svjedočio je da je predsjednik opštine Sanski Most, Nedjeljko Rašula bio najveći “razbijač” dobrosusjedskih odnosa i suživota između Srba, Muslimana i Hrvata koji su do ljeta 1992. godine živjeli.

Krajnji cilj politike podjele koju je Rašula, kao kandidat SDS, zagovarao i sprovodio u djelo bio je da se procenat muslimanskog i hrvatskog stanovništva u Sanskom Mostu svede na najviše deset posto. Taj cilj je, na koncu, i ostvaren s obzirom da je od oko 28.000 stanovnika nesrpske nacionalnosti u Sanskom Mostu od početka rata do oktobra 1995. godine ostalo samo 575 ljudi. U poslijeratnom periodu Karabeg se angažirao u procesu utvrđivanja istine o stradanjima građana Sanskog Mosta, a dugo vremena bio je aktivan i u političkom životu. Poslednjih godina imao je vlastitu advokatsku kancelariju. Porodici Karabeg i prijateljima ovom prilikom naš kolektiv izražava duboku sućut. Dženaza će biti klanjana sutra u 13 sati poslije podne namaza ispred Hamzibegove džamije, a ukop će se obaviti na mezarju Greda.

PREMINUO MIRZET KARABEG

| Vijesti |