PRIJEM POVODOM 9. MAJA – DANA „ZLATNIH LJILJANA“

PRIJEM POVODOM 9. MAJA – DANA „ZLATNIH LJILJANA“


Utorak, 8 Maja, 2018

U povodu obilježavanja 9. maja, Dana Zlatnih ljiljana, općinski načelnik Faris Hasanbegović je priredio tradicionalni prijem za nosioce najviših ratnih priznanja „Zlatni ljiljan“ i „Zlatna policijska značka“.

U našoj državi 9. maj se obilježava kao Dan Zlatnih ljiljana. Zlatni ljiljan je najveće vojno odlikovanje Armije Republike Bosne i Hercegovine za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini. Dodjeljivao se vojnicima i oficirima za najsmjelije, najhrabrije i najtaktičnije podvige protiv agresora, a neki od boraca za svoju pokazanu hrabrost odlikovani su posthumno. Organizovanjem prijema, još jednom se željela ukazati posebna čast dobitnicima i nosiocima najviših ratnih priznanja iz perioda odbrambeno oslobodilačkog rata, koji trenutno žive na području općine Sanski Most. Inače, 9. maj je jedan od značajnijih datuma za našu državu, jer se pored Dana Zlatnih ljiljana, obilježava i kao Dan pobjede nad fašizmom, Dan Evrope, te Dan logoraša.

Ovom prilikom općinski načelnik je uputio najiskrenije čestitke zlatnim ljiljanima i članovima njihovih porodica, istakavši da je općina Sanski Most uvijek bila na raspolaganju za sva udruženja i organizacije koje okupljaju boračku populaciju. Za pomenute potrebe općina iz budžeta na godišnjem nivou redovno izdvaja finansijska sredstva, a također i nedavno je na Općinskom vijeću usvojena odluka o ustupanju na korištenje poslovne zgrade u kojoj su trenutno smještena sva općinska udruženja koja okupljaju pomenutu populaciju.

Na kraju prijema su dobitnicima najviših ratnih priznanja uručeni prigodni darovi od strane Općine Sanski Most.

PRIJEM POVODOM 9. MAJA – DANA „ZLATNIH LJILJANA“

Sanski Most |