PRIPREME ZA „MUSALLU 2017“

Organizacioni odbor ovogodišnje kulturno vjerske manifestacije „Musala 2017“ održao je danas prvi radni sastanak na kojem su utvrđeni programski sadržaji koji će se organizirati u sklopu ovogodišnje manifestacije.

Ona će se održati u periodu od 3. do 5. jula i obilovaće nizom prigodnih sadržaja vjerskog, naučnog, kulturnog i sportskog karaktera. Istaknuto je kako se organizaciji ovogodišnje manifestacije prišlo s posebnom pažnjom, obzirom da se svake godine pokušava načiniti kvalitativni iskorak kada je u pitanju njeno održavanje.

Glavni sanski imam Husein efendija Kovačević naglasio je kulturnu i istorijsku važnost Musale za muslimane Bosne i Hercegovine, a potvrđen je dolazak velikog broja gostiju iz vjerskog i društvenog života Bosne i Hercegovine, ali i šire. Načelnik općine Sanski Most, Faris Hasanbegović, rekao je kako će i ove godine lokalne vlasti pružiti podršku održavanju manifestacije istakavši njenu važnost u identitetskom smislu za Bošnjake.

Direktor manifestacije „Musalla“, Mirsad ef. Spahić, posebno je naglasio značaj naučnih skupova čije se održavanje planira tokom ovogodišnje manifestacije. U okviru ovogodišnje manifestacije planira se održavanje međureligijskog dijaloga, promocija knjige „Odnos osmanskih vlasti prema Bosanskom ustanku 1875.-1878. godine“ autora Hasana Škapura, naučni skup na temu „Muslimani i Evropa“ na kojem se očekuje učešće eminentnih naučnika, kao i biznis forum „Bosna international forum“.

Pored toga održaće se veliki koncert ilahija , internacionalna noć Kurana, izložbe, sportski i drugi sadržaji. Sedmog jula biće održan centralni događaj manifestacije, klanjanje džuma namaza na Musali u Donjem Kamengradu, koju će predvoditi reis ul ulema Islamske zajednice u BiH, Husein ef Kavazović.

PRIPREME ZA „MUSALLU 2017“

| Sanski Most |