PRIPREME ZA OBILJEŽAVANJE 75. GODIŠNJICE ZAVNOBiH-a U SANSKOM MOSTU

PRIPREME ZA OBILJEŽAVANJE 75. GODIŠNJICE ZAVNOBiH-a U SANSKOM MOSTU


Četvrtak, 13 Juna, 2019

Delegacija Saveza antifašističkih boraca Narodnooslobodilačkog rata BiH (SABNOR BiH), boravila je u radnoj posjeti Sanskom Mostu te su tom prilikom dogovorene aktivnosti oko ovogodišnje organizacije proslave 75. godišnjice obilježavanja Drugog zasjedanja ZAVNOBiH-a. Delegaciju SABNOR-a, koju je predvodio sekretar Nijaz Skenderagić, primio je u svome kabinetu općinski načelnik, Faris Hasanbegović, a sastanku je prisustvovao i federalni poslanik Asim Kamber te istoričar Velid Selman.

Dogovoreno je da se ove godine ovaj značajni datum za istoriju Bosne i Hercegovine obilježi na visokom nivou, organizacijom nekoliko događaja, među kojima su okrugli stol i svečana akademija. Obzirom na značaj datuma očekuje se prisustvo najviših zvanica svih nivoa vlasti u zemlji. Ovom prilikom organizovana je i posjeta mjestu gdje se nalazila zgrada u kojoj je održan ZAVNOBiH.

Skenderagić je ovom prilikom rekao kako je od federalnog premijera, Fadila Novalića, dobio obećanje da će za obnovu i ponovnu izgradnju te građevine u autentičnom obliku, iz fedealnog budžeta biti izdvojena potrebna sredstva. „Zadovoljstvo mi je što smo ovdje u Sanskom Mostu naišli na jedan prijateljski odnos i spremnost da svi zajedno u Bosni i Hercegovini kojima je stalo da gradimo i učvršćujemo temelje Bosne i Hercegovine uradimo to na jedan odgovarajući način. Vjerujem da će uskoro Sanski Most biti u centru pažnje bosanskohercegovačke javnosti, a centralna manifestacija je svakako okrugli stol gdje će eminentni naučni radnici da govore o doprinosu odluka ZAVNOBiH-a u Sanskom Mostu i izgradnji Bosne i Hercegovine. Vjerujem da će izgradnjom spomen doma ZAVNOBIH-a u Sanskom Mostu da se održavaju tradicionalni dani ZAVNOBiH-a i da će to biti afirmacija države Bosne i Hercegovine“, istakao je Skenderagić.

Profesor Selman je istakao kako će biti formiran odbor za organizaciju ovog značajnog datuma. „Početak obnove objekta je za nas Sanjane od posebnog značaja sa ciljem da proširimo sve aktivnosti vezane za obilježavanje ZAVNOBiH-a koje poprimaju jedan viši nivo. Dogovorili smo da se održi okrugli stol na kojem bi sudjelovali eminentni naučni radnici, a rezultat svega bio bi zbornik koji bi obuhvatio sve ono što je značaj ZAVNOBiH-a“, istakao je Selman.

Podsjetimo da je u Sanskom Mostu od 30. juna do 2. jula 1944 godine održano Drugo zasjedanje ZAVNOBiH-a, i da su tada donesene krucijalne odluke vezane za sudbinu Bosne i Hercegovine. Tada je potvrđena njena jednakopravnost s drugim republikama u sastavu federalne Jugoslavije, a donesena je i Deklaracija o ravnopravnosti naroda i građana koji žive u Bosni i Hercegovini. Bio je to po mnogo čemu jedinstven istorijski dokumenat koji je garantovao punu ravnopravnost Srba, Hrvata i Muslimana, kasnije Bošnjaka, ali i ostalih naroda i narodnosti, te građana. To su principi na kojima se temelji i današnja Bosna i Hercegovina.

PRIPREME ZA OBILJEŽAVANJE 75. GODIŠNJICE ZAVNOBiH-a U SANSKOM MOSTU

Sanski Most |