PROBLEM NEPROPISNOG ODLAGANJA OTPADA

Nepropisno odlaganje otpada sveprisutni je problem koji se veže za sve lokalne zajednice, bez obzira na nivo izgrađene ekološke svijesti među stanovništvom, čega nije lišen ni Sanski Most. Dva takva primjera nesavjesnosti građana zabilježili smo u samom centru grada.

Lokalna uprava u Sanskom Mostu, zajedno sa općinskim komunalnim preduzećima, stalno čini napore kako bi čistoća u gradu bila na visokom nivou. U proteklih šest mjeseci potpisano je oko 600 ugovora za odvoz smeća, dok je u posljednje vrijeme u užem dijelu grada postavljen i veći broja kanti za odlaganje smeća, što je rezultiralo čišćim ulicama i zelenim površinama, na kojima je primjetno manje prisustvo komunalnog i drugogo otpada.

Međutim, i dallje postoje nemarni pojedinci koje kvare sliku i narušavaju okoliš odlaganjem otpada na nepredviđenim mjestima. Najizraženiji problem je odlaganje krupnog otpada na mjesta koja nisu predviđena za to, a najnoviji primjer nadležne službe zabilježile su u Ključkoj ulici, tačnije na lokalitetu plaže Kožara, gdje je ostavljen stari namještaj. Također, drugi primjer nesavjesnog ponašanja pojedinaca već neko vrijeme prisutan je kod Gradske dvorane, gdje su prije nekoliko godina postavljena tri plastična kontejnera za selektivno odlaganje otpada.

Pored toga što pojedinci ne vode računa o razvrstavanju smeća, što za uzrok ima da se u jednom kontejneru može naći papair, plastika, staklo kao i drugi kabasti otpad, nedavno je od strane nepoznatog počinioca podmetnut požar na jednom kontejneru, što je nanijelo ogromnu štetu. Kako su nas upoznali u Općinskoj službi za inspekcijske poslove, zajedno sa policijskim službenicima intezivno se radi na otkrivanju počinilaca vezano za oba pomenuta slučaja.

Do sada je općinska inspekcija izrekla oko 20 kazni za nepropisno odlaganje otpada. U narednom periodu najavljuju pooštravanje mjera, a prema Odluci o komunalnom redu, kazna za nepropisno odlaganje otpada, u zavisnosti da li se radi o fizičkim ili pravnim licima, kreće se između 50 i 2000 maraka. Iz inspekcije je upućen apel građanima da prijave svaki slučaj nepropisnog odlaganja smeća, kako bi se počinioci mogli utvrditi i kazniti, jer samo zajedničkom saradnjom ovakve pojave se mogu iskorijeniti. Kako bi se riješio problem odlaganja krupnog otpada, općinska inspekcija će u narednim danima zajedno sa Javnim-komunalnim preduzećem „Sana“, organizovati akciju čišćenja i uređenja grada u kojoj će se prikupljti kabasti otpad, o čemu će građani biti blagovremeno obaviješteni, kako bi otpad iz svojih domaćinstava mogli iznijeti na predviđena mjesta. Dogovoreno je da se ovakve akcije izvode dva puta godišnje, u proljeće i jesen.

 

PROBLEM NEPROPISNOG ODLAGANJA OTPADA

| Vijesti |