PROIZVODI OD ARONIJE S PLANTAŽE BIŠČEVIĆ

PROIZVODI OD ARONIJE S PLANTAŽE BIŠČEVIĆ


Ponedjeljak, 12 Augusta, 2019

Na području sela Čaplje, nekoliko kilometara od Sanskog Mosta, danas je započela berba na jednoj od najvećih plantaža aronije na području Unsko sanskog kantona, čiji je vlasnik Hamo Biščević.  Za razliku od prošle godine, kada je urod bio rekordan, vlasnik kaže kako će ove godine ukupna količina bobičastih plodova biti upola manja. Svemu su krive vremenske prilike, jer je tokom cvjetanja aronije, tokom mjeseca maja, bilo kišovito i izrazito nepovoljno vrijeme. Zbog toga je urod ove godine podbacio.

Dodaje kako je u proteklim sedmicama pravi rat vodio i sa pticama, koje su zbog nedostatka hrane u prirodi, u velikim jatima napadale plantažu, pa je naposlijetku bio primoran da zasade pokrije zaštitnom mrežom. Biščević kaže kako su procjene da će tokom ove godine proizvesti oko 700 litara soka od aronije, koji je izuzetno tražen na lokalnom tržištu te se, zbog ljekovitih svojstava, preporučuje bolesnim, ali i zdravim osobama. Sve proizvode od aronije Biščevići uspiju prodati na kućnom pragu. Prema njegovim riječima, na uzgoj aronije se odlučio prije pet godina, kada ja zasadio prve sadnice. Kaže kako su svi članovi porodice uključeni u poslove obrade zemljišta i uzgoja ove biljke te ističe kako je njena prednost u odnosu na ostale kulture to što nije previše zahtjevna. Biščević tvrdi kako područje Sanskog Mosta pruža idealne uslove za uzgoj ove biljne vrste.

Inače, ovo voće, s plodovima nalik ribizli, ima kiseli i trpak okus, otporno je na zimu i mraz, pa tako preživljava i na ekstremno niskim temperaturama, zbog čega nosi naziv sibirska borovnica. Potiče iz Sjeverne Amerike, odakle je došlo u Europu, a sjevernoamerički domoroci koristili su ga kao hranu i lijek. Aronija je bogata ljekovitim tvarima i vitaminima te djeluje antivirusno, antibakterijski i antiupalno, jača imunitet, smanjuje rizik od raka i usporava starenje.

PROIZVODI OD ARONIJE S PLANTAŽE BIŠČEVIĆ

Sanski Most |