PROJEKTI OBNOVE VRIJEDNI 3 MILIONA MARAKA

PROJEKTI OBNOVE VRIJEDNI 3 MILIONA MARAKA


Četvrtak, 14 Septembra, 2017

Stanična ulica, smještena u samom srcu Sanskog Mosta, ovih dana dobija nove konture i nakon završetka radova biće jedna od najljepših u gradu. Projekat izgradnje ove ulice dio je programa FERP , u okviru kojeg se rekonstruišu i renoviraju ulice i saobraćajnice koje su stradale tokom majskih poplava 2014. godine. Radove su danas obišli načelnik Općine Sanski Most, Faris Hasanbegović i federalni poslanik, Asim Kamber, te predstavnici institucija i ustanova koje su nadležne za lokalnu infrastrukturu. „Privodi se kraju implementacija druge faze projekta FERP.

Moram istaći kako su u toku pripremne aktivnosti za realizaciju treće faze ovog projekta i mi ćemo, skupa s lokalnom administracijom i našim političkim predstavnicima, učiniti sve da Sanski Most uđe i u tu fazu što bi podrazumjevalo da bi se do kraja ove godine realizirali projekti ukupne vrijednosti od tri miliona maraka. Istakao bih i učešće prehodne Vlade FBiH i zahvalio se tadašnjem premijeru, Nerminu Nikšiću i našem ministru Sanjinu Halimoviću što je Sanski Most ušao u ovaj program. Također, on je nastavljen i od strane aktuelne Vlade i premijera Novalića, a moram zahvaliti i federalnom ministru Šemsudinu Dediću koji svojim uticajem doprinosi da Sanski Most, kroz tri projekta, reguliše problem preventive od eventualnih budućih poplava. Istakao bih kako mi, kao lokalna vlast, ne želimo samo da obnovimo ono što je oštećeno u poplavama, već hoćemo uljepšati naše ulice, ulažemo u izgradnju trotoara, kanalizacionog sistema, rasvjete i ja sam siguran da će nakon svega naš grad  bitno izmjeniti svoj izgled u odnosu kako je to bilo prije poplava.“, istakao je fedralni poslanik, Asim Kamber. Zadovoljstvo radovima izrazio je i Nafiz Maličević, mještanin Staničke ulice i jedan od najstarijih stanovnika Sanskog Mosta. „Zahvalio bih lokalnim vlastima i izvođačima radova jer će se na ovaj način regulisati mnoge stvari u našoj ulici koje su do sada bile problem i ona će dobiti jedan novi i ljepši izgled.“, rekao je Mlaičević.

Prema idejnom tehničkom rješenju kojeg su izradile nadležne službe, radovi koji se trenutno izvode predviđaju totalnu rekonstrukciju ove ulice, izgradnju trotoara i dodatnih parking mjesta, kao i uređenje zelenih površina. Također, projektom je predviđena i sanacija, odnosno asfaltiranje drugog dijela ulice, koji prolazi pored sportskog igrališta DTV Partizan, te uređenje izlaza i spajanje sa Bulevarom 7. korpusa. Sanacija ove ulice odvija se u sklopu realizacije druge faze FERP Projekta, kojim se izvode radovi na sanaciji putne infrastrukture, oštećene za vrijeme majskih poplava od prije tri godine. U sklopu pomenute faze, odvija se ili je okončana i rekonstrukcija asvaltne površine u naselju Bare, zatim Ulici Meše Selimovića, te na saobraćajnicama u Trnovi, Krkojevcima, dionici Hrustovo -Kljevci, a planirana je i sanacija klizišta na lokalnom putu Vrhpolje, u zaseoku Hodžići. Inače, u prvoj fazi FERP Projekta, u prošloj godini izvršena je sanacija sedam kilometara saobraćajnica na području sanske općine.

Podsjećamo, sredstva za pomenute radove obezbijeđena su putem kredita Svjetske banke koji se realizira preko Federalnog ministarstva poljoprivrede, a koja će namjenski biti utrošena na projektima sanacije šteta koje su pričinjene na području općine Sanski Most tokom katastrofalnih poplava u maju 2014. godine.

PROJEKTI OBNOVE VRIJEDNI 3 MILIONA MARAKA

Sanski Most |