PROMOCIJA KNJIGA RAMZIJE ORAŠČANIN

PROMOCIJA KNJIGA RAMZIJE ORAŠČANIN

Ramzija Oraščanin je protekle subote u Sanskom Mostu predstavila svoje nove dvije knjige: poemu “Slavni gazija bužimski” i monografiju “Pokošeni ljiljani bijeli”.

Promocija održana u gradskom kinu kojoj su vodilje bile poruke, sjećanja na herojsku borbu za slobodu u rodnom zavičaju, slobodu koju su ispisivali slavni borci na čelu sa svojim komandantima, sa svojim porodicama u onom nemogućem vremenu kada se čovjek mogao pouzdati da će uz njihove bitke nebo blagosloviti najplemenitije želje napadnutih ljudi da da se zagrle slobodom.

Obe knjige pupčanom vrpcom su vezane za ime i djelo uzoritog vizionara i čovjeka, pa onda borca i komandantanta – generala Izeta Nanića.

Ramzijino uho duše pročulo je na poljima “pokošenih ljiljana” i krenula po zadatku slavnog Gazije do lica, događaja, sudbina koje su činile branu i snagu, bol do neprebola, želju nad željama i obavezu da svoje sačuvaju i oteto vrate onima kome pripada. Sve što je zapisala osjećala je kao svoj dug prema onima kojih nema na Šerbuli, istakao je promotor njenih knjiga književnik Nedžib Vučelj.

Ramzija je hodala stazama brigade Petog korpusa,tražila se po olujama Bihaćkog džepa,unjedrila u bolove svoga rodnog,najrjođenijeg mjesta svog i slavnog komandanta Mirsada Crnkića i zaputila za svjetlim likovima i događajima Bosne i Hercegovine “ljiljanima zasute”. Sigurno, obje knjige Ramzije Oraščanin su vrijedne pročitati, zapamtiti i možda i neke svoje priče u neke slične tragove oslobodičake borbe za pamćenje, pretvoriti.

PROMOCIJA KNJIGA RAMZIJE ORAŠČANIN

| Sanski Most |