PROMOCIJA KNJIGE „HRUSTOVO KROZ RATNI PAKAO“

PROMOCIJA KNJIGE „HRUSTOVO KROZ RATNI PAKAO“

Na lokalitetu Sportsko rekreativnog centra u Hrustovu, pred velikim brojem mještana i posjetilaca, sinoć je promovisana knjiga „Hrustovo kroz ratni pakao“, autorice Azre Handanović Kurbegović. Cijela promocija je protekla u izuzetnom ambijentu i snažnim emocijama Hrustovaljana koji su se iznova prisjetili tragičnih događaja iz maja i juna 1992. godine, kada je ovo selo praktično zbrisano s lica zemlje. O ovom vrijednom djelu govorio je Senad Kljajić, ratni oficir Armije RBiH i nosilac priznanja „zlatni ljiljan“, inače rođeni Hrustovljanin, koji je istakao kako je ovo prvi put da se neko odlučio na sistematski i dokumentaristički način otrgnuti od zaborava istorijska dešavanja u selu Hrustovo, najvećem stratištu Bošnjaka na području Općine Sanski Most u ljeto 1992. godine.

Predsjednik Mjesne zajednice Hrustovo, Ilijaz Mehmedović, istakao je značaj ove knjige koja među svojim stranicama čuva uspomenu na tragediju ovog mjesta. O knjizi je govorio i Mehmed Begić, rođeni Hrtustovljanin i bivši logoraš, te istakao kako knjiga opominje i upozorava da se zlo uvijek može ponoviti ukoliko ne budemo dovoljno samosvjesni i oprezni. Autorica knjige, Azra Handanović Kurbegović,rekla je kako je rad na knjizi bio rudarski posao. Trebalo je obići i kontaktirarti sve porodice iz Hrustova, prikupiti obimnu dokumentaciju, fotografije i drugu građu. Od 200 ubijenih, ubijeno je 29 žena (od kojih je jedna bila u sedmom mjesecu trudnoće) i 18 maloljetne djece (od 6 mjeseci do 17 godina starosti), a na spisku nestalih vodi se 18 nestalih. Na ovakav posao se odlučila, kako je istakla, zbog činjenica da niko na temeljit i odgovoran način do sada nije publicirao istorijska dešavanja u selu Hrustovo.

Inače, knjiga po mnogo čemu predstavlja institucionalno djelo, monografsku publikaciju s ciljem da se slikom i riječju sačuva od zaborava stradanje 200 mučki ubijenih Hrustovljana, u srpskoj agresiji na Bosnu i Hercegovinu. Ona je kapitalni dokument koji će zauvijek svjedočiti o zločinu počinjenom u ovome selu i knjiga koju svaka porodica kao ilmihal koju treba čuvati u kući na posebnom mjestu da osvješćuje i uvijek iznova opominje, kako je napisao je u recenziji ovog djela novinar i književni kritičar, Mustafa Smajlović.

PROMOCIJA KNJIGE „HRUSTOVO KROZ RATNI PAKAO“

Sanski Most |