PROMOCIJA KNJIGE “HRUSTOVO KROZ RATNI PAKAO”

PROMOCIJA KNJIGE “HRUSTOVO KROZ RATNI PAKAO”


Petak, 26 Jula, 2019

Na ljetnoj pozornici u malom gradskom parku sinoć je, pred velikim brojem posjetilaca, održana promocija knjige „Hrustovo kroz ratni pakao“, autorice Azre Handanović Kurbegović. O ovom vrijednom djelu govorio je Senad Kljajić, ratni oficir Armije RBiH i nosilac priznanja „zlatni ljiljan“, inače rođeni Hrustovljanin, koji je istakao kako je ovo prvi put da se neko odlučio na sistematski i dokumentaristički način otrgnuti od zaborava istorijska dešavanja u selu Hrustovo, najvećem stratišu Bošnjaka na području Općine Sanski Most u ljeto 1992. Godine.

Također, o knjizi je govorila i Amra Mehmedović, studentica Elektrotehničkog fakulteta u Sarajevu, također rođena Hrustovljanka. U svom obraćanju istakla je važnost ovog djela koje čuva sjećanja na događaje kada ona i mlađe generacije još nisu bile ni rođene. Jedino kulturom sjećanja možemo očuvati vlastitu samo bitnost, istakla je Mehmedovićeva.

Autorica knjige, Azra Handanović Kurbegović,rekla je kako je rad na knjizi bio rudarski posao. Trebalo je obići i kontaktirarti sve porodice iz Hrustova, prikupiti obimnu dokumentaciju, fotografije i drugu građu. Od 200 ubijenih, ubijeno je 29 žena (od kojih je jedna bila u sedmom mjesecu trudnoće) i 18 maloljetne djece (od 6 mjeseci do 17 godina starosti), a na spisku nestalih vodi se 18 nestalih. Na ovakav posao se odlučila, kako je istakla, zbog činjenica da niko na temeljit i odgovoran način do sada nije publicirao istorijska dešavanja u selu Hrustovo. Inače, knjiga po mnogo čemu predstavlja institucionalno djelo, monografsku publikaciju s ciljem da se slikom i riječju sačuva od zaborava stradanje 200 mučki ubijenih Hrustovljana, u srpskoj agresiji na Bosnu i Hercegovinu.Ona je kapitalni dokument koji će zauvijek svjedočiti o zločinu počinjenom u ovome selu.„Ovo je knjiga koju treba imati svaka porodica kao ilmihal“ i koju treba čuvati u kući na posebnom mjestu da osvješćuje i uvijek iznova opominje“, napisao je u recenziji ovog djela novinar i književni kritičar, Mustafa Smajlović, koji je nažalost nedavno preminuo. Knjiga će uskoro biti predstavljena i u Hrustovu, u ponedjeljak 29. Jula u 19 sati u okviru manifestacije „Dani Hrustova“.

PROMOCIJA KNJIGE “HRUSTOVO KROZ RATNI PAKAO”

LJETO NA SANI 2019, Sanski Most |