PROMOCIJA KNJIGE „MOM SREBRENIČKOM HEROJU“

PROMOCIJA KNJIGE „MOM SREBRENIČKOM HEROJU“


Srijeda, 2 Augusta, 2017

U Sanskom Mostu sinoć je održana promocija knjige „Mom srebreničkom heroju“ autorice Sabine Hodžić Mehmedović. Interes Sanjna za ovim književnim djelom bio je veliki, tako da je sala Općinskog vijeća, bila premala da primi sve one koji su htjeli prisustvovati ovom jedinstvenom kulturnom događaju. Knjiga predstavlja ispovijest autorice koja, kao devetogodišnja djevojčica, preživjela iskustvo genocida u Srebrenici.

Knjiga je posvećena omiljenom članu porodice ocu Sabitu koji je život izgubio u proboju prema Tuzli. Sabina Hodžić Mehmedović je, također, u periodu od 1992. do 1995. godine izgubila još 13 bližih članova porodice. Svi muškarci u njenoj porodicu izgubili su život u genocidu u Srebrenici, te autorica odlučuje svoju bol i čežnju za ocem i svojim najmilijim pretočiti u knjigu. Sinoć je posebno emotivno obraćanje je imala sama autorica, a tokom Sabininog izlaganja mnogi su bili suznih očiju. Kako je istakla, promocija i u Sanskom Mostu je još jedna prilika da svoje iskustvo preživljavanja u ratu, ali i u poslijeratnom periodu podijeli sa drugima, onima koji suosjećaju s njom i imaju razumijevanja za tragediju koja se desila. Autorica je posebno istakla da je sretna što se promocija održana u Sanskom Mostu, tamo gdje je najljepše govoriti o Srebrenici.
Moderatorica na promociji bila je Lejla Šupuk koja je pročitala odlomak iz knige, dok je promotor bio magistrar islamskih nauka Haris Islamčević. On je da naglasio da knjiga ima jasne poruke, te da je jako bitno pisati i podsjećati na sve što se dogodilo u Srebrenici jer samo tako će se sačuvati stvari od zaborava.
Promociju je organizova Asocijacija mladih SDA Sanski Most. Prema riječima Mensura Seferovića, predjednika Asocijaciije,  cilj je bio da se o Srebrenici govori i van mjeseca jula.

Sanski Mosat je bio 17 grad u kojem je održana promocoja knjge „Mom srebreničkom heroju“, a zbog velikog interesa postoji mogućnost da se i ponovi kako bi sa ovim jedinstevin književnim djelom bili upoznati i ostali zanitteresirani građani, a posebno omladina.

 

PROMOCIJA KNJIGE „MOM SREBRENIČKOM HEROJU“

Sanski Most |