PROMOVISANA KNJIGA O ZANIMLJIVIM PRIJEDORČANIMA

PROMOVISANA KNJIGA O ZANIMLJIVIM PRIJEDORČANIMA

Knjiga „Prijedorske čaršijske noći“, autora Rahima Bajramovića Rape, promovisana je sinoć na ljetnoj pozornici u okviru ovogodišnjeg Sajma knjige u Sanskom Mostu.

O ovom zanimljivom djelu govorili su književnik Amir Talić i Semir Hasić, vlasnik izdavačke kuće „Kalem“, koje je izdavač knjige, dok je moderator bio novinar Zlatan Čekić.  Sam autor, koji već duže od dvije decenije živi i radi u Sjedinjenim Američkim Državama, iz objektivnih razloga nije mogao prisustvovati promociji. Istaknuto je kako se radi o zanimljivoj zbirci priča koja oslikava jedan istorijski period u životu grada Prijedora. Junaci Bajramovićevih priča su obični Prijedorčani, ljudi zanimljivih biografija, osobe koje se bave neobičnim poslovima, osobenjaci i gradski šereti koji zbijaju šale i čine neobične podvige koji se onda prepričavaju i pamte. Svako od njih obilježio je život Prijedora i Prijedorčana na osobit način, a mnogi od njih nisu više među živima, tako da je knjiga i neka vrsta posvete preminulim sugrađanima.

U svojim pričama Rahim Bajramović veoma dobro ocrtava karakterne osobine svojih junaka i prelomne epoizode u njihovim životima. Njegov stil je minimalistički, koristi jednostavne rečenice koje, međutim, slaže i niže s puno vjerodostojnosti, tako da ovo djelo ispunjava i zahtjevne literarne i književne standarde. Prisutne je na ovom događaju zabavio Hajrudin Zukanović, prijeratni muzičar i harmonikaš koji je, što je zanimljivo, jedan od junaka ove knjige.U sklopu programa ovogodišnjeg Sajma knjige večeras će se održati književni program u kojem će sudjelovati priznati i eminentni književnici: Ferida Duraković i Goran Simić iz Sarajeva, Darko Cvijetić i Muhidin Šarić iz Prijedora, te Amir Talić iz Sanskog Mosta.

PROMOVISANA KNJIGA O ZANIMLJIVIM PRIJEDORČANIMA

Sanski Most |