PROSLAVA BLAGDANA VELIKE GOSPE U SANSKOM MOSTU

PROSLAVA BLAGDANA VELIKE GOSPE U SANSKOM MOSTU


Srijeda, 15 Augusta, 2018

Svečano je danas bilo ispred Crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije u Sanskom Mostu, gdje je u prisustvu velikog broja vjernika obilježen blagdan Velike Gospe, zaštitnice župe Sana.

Ovo je blagdan koji za katolike u sanskom kraju ima veliko značenje. Katolička župa Sana postoji već stotinama godina i tradicionalno slavi blagdan posvećen svojoj zaštitnici, po kojoj i mjesna crkva nosi ime – Uznesenja Blažene Djevice Marije. Veliki broj prisutnih vjernika pozdravio je sanski župnik fra Ivica Matić, koji je istakao značenje ovog velikog praznika za ovu katoličku župu koja je u toku višestoljetnog postojanja pretrpjela brojna iskušenja.

Na dan Velike Gospe katolički hodočasnici pohode brojna marijanska svetišta širom svijeta i slave svetu misu.Tradicionalno, ovaj blagdan je prilika da brojni katolici iz Sanskog Mosta, koji već godinama žive i rade u inozemstvu posjete svoj zavičaj, rodbinu i prijatelje. Velika Gospa je blagdan kad se katolički vjernici prisjećaju dogme svoje vjere: da je Blažena Djevica Marija dušom i tijelom po završetku svoga zemaljskog života uznesena u slavu neba u društvo sa svojim uskrsnulim sinom Isusom Kristom.

To je, kako vjeruju katolici, završnica njezina Bogu predanog života, vrhunac i cilj kojem je okrenuta svaka ljudska egzistencija. Nakon okončanja svete mise, uslijedilo je druženje i veliko veselje, budući da je blagdan Velike Gospe, praznik radosti i sreće. Koliko se Blažena Djevica Marija poštuje u BiH govori i podatak da su joj posvećene čak 194 crkve.

PROSLAVA BLAGDANA VELIKE GOSPE U SANSKOM MOSTU

Sanski Most |