PROSLAVA JUBILEJA – 20 GODINA POSTOJANJA KIK „SANA“

PROSLAVA JUBILEJA – 20 GODINA POSTOJANJA KIK „SANA“

U povodu obilježavanja Dana oslobođenja Sanskog Mosta proteklog vikenda je održan međunarodni turnir košarke u kolicima „Sana open 2019“. Ovim sportskim događajem Košarkaški invalidski klub „Sana“ je ujedno obilježio i veliki jubilej – 20 godina od svog osnivanja.

U Gradskoj dvorani u Sanskom Mostu proteklog vikenda je održan 20. jubilarni međunarodni turnir košarke u kolicima „Sana open 2019“. Ovaj tradicionalni sportski događaj je organizovao Košarkaški invalidski klub „Sana“, a u sklopu oobilježavanja Dana oslobođenja Sanskog Mosta. I ove godine u grad na devet rijeka je došlo nekoliko ekipa iz Bosne i Hercegovine, te Hrvatske i Slovenije. Turnir je trajao dva dana, igralo se po grupama, a pobjednik turnira bio je domaći klub „Sana“ koji je u veoma uzbudljivoj i do skoro samog kraja neizvjesnoj finalnoj utakmici pobijedio ekipu „Stela“ Zagreb, a krajnji rezultat je glasio 72:65. Treće mjesto na turniru je osvojila ekipa KIK „Vodice“, čertvo mjesto je zauzela ekipa „3K“ Sarajevo, petoplasirani je bio „Zmaj“ Gradačac, a šesti , „Palfinger“ Maribor. Za najboljeg igrača turnira sasvim zasluženo je proglašen Asmir Vehabović, igrač KIK „Sane“. Treba istaći, da je ovim sportskim događajem Košarkaški invalidski klub „Sana“ ujedno obilježio i veliki jubilej – 20 godina od osivanja kluba, ili kako ističu sanski košarkaši, 20 godina ponosa, prkosa i uspjeha.

Ovom prilikom, gostima, ekipama učesnicima turnira, ugodan boravak u gradu na devet rijeka je zaželio Faris Hasanbegović, načelnik Općine Sanski Most. On je sanskim košarkaš, obećao i daljnu pomoć Općine jer su oni istinski ambasadori svoga grada. Jedan od osnivača i prvi predsjednik kluba bio je Dževad Smajić. Kako naglašava, nije mogao ni sanjati da će KIK „Sana“ postati jedan od najtrofejnijih klubova ne samo u našem gradu i Bosni i Hercegovini, nego i u regiji.

Sanski košarkaši za 20 godina postojanja imaju impresivne rezultate. Osam puta su bili prvaci Bosne i Hercegovine, šest puta osvajači Kupa BiH , dok su četiri puta osvajali titulu najbolje ekipe u regionalnoj NLB ligi koja okuplja klubove pet zemalja: BiH, Slovenije, Srbije, Austrije i Hrvatske. Učestovali su i na finalnom turniru Lige šampiona Evrope, koji je igran u Madridu, a osvojili su sedmo mjesto u konkurenciji najboljih evropskih klubova u ovom sportu. Uz to, teško je pobrojati pehare, medalje, plakete i diplome osvojene na velikom broju domaćih i međunarodnih takmičenja koji krase vitrine ovog uzoritog sportskog kolektiva.

KIK “Sana” je iznjedrio nekolicinu igrača koji su igrali i u dresu sa najdražim grbom, svoje jedine Bosne i Hercegovine. Uspjehe i značaj KIK “Sana” prepoznale su i lokalne vlasti u ovom gradu, rad kluba pomažu iz budžeta, a za uspješne rezultate i sportske zasluge KIK “Sana” je nagrađen posebnim priznanjem “Plaketa Sanskog Mosta”. Treba napomenuti da je KIK „Sana“ prije osam godina dobila navijačku himnu koja kroz pjesmu opisuje njih i njihov život, a prije tri godine izdana je knjiga pod nazivom “Produženje vijeka života” u kojoj su zabilježeni svi igrači ovog kluba, uspjesi i osobe koje su pomogle u radu kluba na bilo koji način.

Dževad Hujić, predsjednik KIK „Sana“, ističe da će klub i u budućnosti uspješno djelovati. Organizaciju turnira je pohvalio Alaga Pašić, direktor reprezentacije Bosne i Hercergovine košarke u kolicima. On naglašava da je sa sanskim košarkašima skoro od samog osnvanja kluba i čestitao im je veliki jubilej. Alen Bračanović iz Vodica već nekoliko godina učestvuje na turniru „Sana Open“ i kako je naglasio, za svaku ekipu su svakako bitni rezultati, ali ipak na prvom mjestu je druženje ovih sportista. Igrač ekipe „3K“ iz Sarajeva, Elvir Purić, izrazio je zadovoljstvo što kao pripadnik Armije Republike BiH sa svojim saigračima može dati doprinos obilježavanju Dana oslobođenja Sanskog Mosta. Košarkaš Robert Radič iz Maribora, izrazio je zadovoljstvo što ponovo može učestvovati na turniru u Sanskom Mostu. On ističe da je zavolio ovaj grad.

KIK „Sana“ je veliki jubiljej – 20 godina od formiranja kluba, proslavila u ugodnom ambijentu hola Gradske dvorane gdje je za sve učesnike turnira priređena svečana večera. Domaći igrači i njihovi gosti su uz druženje i zabavu evocirali uspomene na same početke košarke u kolicima na ovim prostorima, ali i nastupe na takmičenjima širom regije. Čast da presječe rođendarsku tortu je dobio prvi predsjednik kluba Dževad Smajić koji se još jednom zahvalio svima koji su danas i proteklih godina bili uz sanski košarkaški klub. Također, tom prilikom su uručene plakeke velikom broju ustanova, sanskim privrednicima i nekoilicini pojedinaca koji su na nesebičan način pomogli da klub opstane sve ove godine. Na kraju i RTV Sana čestita sanskim košarkašima rođendan kluba.

PROSLAVA JUBILEJA – 20 GODINA POSTOJANJA KIK „SANA“

| Sanski Most |