PROSVJETNI RADNICI UZNEMIRENI, NAČELNIK HASANBEGOVIĆ IH PODRŽAO

Prosvjetni radnici u Sanskom Mostu uznemireni su i u strahu za vlastitu egzistenciju zbog informacije Komisije pri Ministarstvu obrazovanja Vlade USK o reformi školstva i optimalizaciji mreže škola, te namjere aktuelnih kantonalnih vlasti da je provedu u djelo. Ovom informacijom predložene su radikalne mjere, među kojima i zatvaranje 39 škola, uglavnom područnih, pri čemu bi bez posla trebalo ostati 229 učitelja i nastavnika u USK. U Sanskom Mostu ovim prijedlogom reformi je 48 nastavnika viška. Tim povodom danas je predstavnike sindikata radnika u prosvjeti s područja Sanskog Mosta primio općinski načelnik, Faris Hasanbegović. Ovom prilikom istaknuto je kako je Ministarstvo obrazovanja USK već poslalo nekolicini škola akte kojima se nalaže ukidanje područnih školskih odjeljenja. Predlaže se ukidanje svih područnih škola i njihovo pripajanje centralnim. Također, predložena je fuzija škola, pa bih umjesto sedam bilo tri. Tako bi „Prva sanska škola“ bila pripojena Osnovnoj školi „5. oktobar“, dok bi se „Hasan Kikić“, „Mahala“ i „Vrhpolje“ spojili u jednu školu. Također, osnovne škole u Fajtovcima i Donjem Kamengradu bi se također integrisale u jednu ustanovu.

Ovakve informacije uznemirile su prosvjetne radnike koji su nezadovoljni time da se najradikalniji rezovi planiraju upravo u Sanskom Mostu, iako u drugim gradovima i općinama postoje primjeri školskih ustanova koji ne ispunjavaju pedagoške standarde,a ne planira se njihova fuzija ili ukidanje. „Stav sindikata oko ovog pitanja je negativan i mi ne podržamo ovakav način rješavanja. Predlažemo da se razgovara o svemu i da se traže najbolja rješenja. Znamo da djeca odlaze, ali ako postoji tehnološki višak u školama, onda postoji i u drugim institucijama, pa ćemo i mi krenuti brojati ko je gdje višak. Ako pogledamo koliko je djece otišlo, možemo konstatovati da je otišlo i prosvjetnih radnika, ali posljedice ovako radikalnih mjera mogu biti pogubne“, kaže Alen Salihović, jedan od sindikalista.

Načelnik Općine Sanski Most, Faris Hasanbegović, navodi kako su slični planovi postojali i ranije, ali ne u ovako radikalnom obliku. „Namjera o ukidanju područnih škola veliki je problem za nas, našu djecu i roditelje, te prosvjetne radnike. Ovih dana prema nadležnom ministarstvu idu peticije građana i ja se nadam da će oni imati razumjevanja za ukupnu situaciju. Mislim da se radi u preuranjenoj odluci koja je donesena bez da se provela detaljna analiza o posljedicama. Lokalna zajednica o svemu nije ni pitana ni konsultovana, a znate da je naša lokalna zajednica vjerovatno do sada bila najaktivnija kada se radi o obnovi škola i stvaranju povoljnih uslova za našu djecu. Ne želimo od ovoga praviti političko pitanje i želimo cijeli problem spustiti na realni nivo, jer za Sanski Most nije prihvatljivo da se škole ukidaju i da ljudi gube radna mjesta. Također, ako treba toliko manje prosvjetnih radnika, onda ne treba ni toliko birokratije, zavoda ili ministarstava i ispada da će u svemu najviše ispaštati najudaljenije lokalne zajednice. Ovakav način rješavanja problema je katalizator iseljavanja, jer su prosvjetni radnici mahom mladi ljudi, s djecom i ovakve odluke doprinose još težoj situaciji. Pokušaćemo inicirati dijalog s lokalnim zajednicama i prosvjetnim radnicima, a s druge strane postavlja se pitanje gdje bi te navodne uštede išle. Mi imamo situaciju u poslednjih šest mjeseci da uopšte ne osjetimo da postoji Vlada USK i ja bih zamolio da, obzirom da će uskoro Hašlamska nedjelja, da bar jednu hašlamu skupa zasadimo u Starom Majdanu“, kaže načelnik Hasanbegović.

Treba istaći da je ova analiza, i plan reformi koji će uslijediti, nastala nakon što su sve osnovne škole Vladi USK dostavile svoj plan rada s procjenom broja odjeljenja. Stanje na terenu pokazuje da je manje učenika i da su reforme neminovne. Ipak, kada je riječ o ukidanju škola potrebno je provesti mnogo širu javnu raspravu obzirom da se radi o ustanovama koje imaju neizmjeran sociološki i drugi značaj za mjesta u kojima postoje. Njihovo gašenje za pojedine sredine moglo bi imati poguban uticaj. Zbog toga su u pojedinim mjesnim zajednicama, gdje je planirano ukidanje područnih škola, već započelo sa potpisivanjem peticija protiv toga koje će biti poslate na adresu resornog ministarstva i Vlade USK.

PROSVJETNI RADNICI UZNEMIRENI, NAČELNIK HASANBEGOVIĆ IH PODRŽAO

| Vijesti |