„PUTEVI PRIJATELJSTVA“ STIGLI U SANSKI MOST

„PUTEVI PRIJATELJSTVA“ STIGLI U SANSKI MOST

Srednja poljoprivredna škola „Sanus futurum“ juče je ugostila učenike i nastavnike srednjih škola iz Turske, Srbije i Slovenije, koji već nekoliko dana borave u našoj zemlji. Njihova višednevna posjeta Bosni i Hercegovini organizovana je sklopu projekta pod nazivom „Putevi prijateljstva“ koji već drugu godinu za redom provodi Gimnazija iz Bihaća.

Radi se o projektu srednjoškolske razmjene koji je prije nekoliko godina pokrenula Gimnazija iz Bihaća, a koji predviđa jačanje međusobne saradnje između srednjih škola iz BiH, Turske, Srbije i Slovenije. Kroz različite aktivnosti projektom je predviđeno putovanje učenika i nastavnika u druge države, upoznavanje sa nastavnim planovima i programima koji se u njima provode, ali i međusobno druženje kao i razmjenu iskustava. Tim povodom, ova prilika je iskorištena za organizovanje ekskurzije po svim gradovima Unsko-sanskog kantona, ali i posjetu Sanskom Mostu. Prema riječima direktora Gimnazije Bihać, Jasmina Hodžića, učenici ove obrazovne ustanove ovih dana su domaćini učenicima i nastavnicima iz Maribora, Mostara, Novog Sada i Istanbula.

Svi oni imaju priliku da se upoznaju sa našom kulturom i običajima obzirom da borave kod porodica svojih domaćina. U sklopu posjete Sanskom Mostu organizovan je zajednički ručak u internatu Srednje poljoprivredne škole, a nakon toga upriličen je obilazak kulturno-historijskih znamenitosti našeg grada. Cilj ovakvih razmjena i učeničkih posjeta jeste prvenstveno mogućnost upoznavanja drugih kultura, običaja, načina života i novih prijatelja, tako da su svi istakli očekivanja da će ovakav vid saradnje biti nastavljen i u narednom periodu.

„PUTEVI PRIJATELJSTVA“ STIGLI U SANSKI MOST

Sanski Most |