RADIONICA U OKVIRU „MEG“ PROJEKTA

RADIONICA U OKVIRU „MEG“ PROJEKTA


Utorak, 20 Marta, 2018

U okviru realizacije MEG Pojekta općinskog okolišnog i ekonomskog upravljanja, danas je u Sanskom Mostu održana radionica za predstavnike devet lokalnih jedinica i vodovodnih preduzeća koji su uključeni u projekt.

Riječ je o devet partnerskih jedinica lokalne samouprave, koje čine Sjeverozapadni geografski klaster, a koji uključuje općine iz Unsko-sanskog kantona i šire područje regije Prijedor, među kojima je i općina Sanski Most. Općina Sanski Most jedna je od 18 lokalnih jedinica u Bosni i Hercegovini koja učestvuje u MEG Projektu općinskog ekološkog i ekonomskog upravljanja, finansiranog od strane vlade Švicarske, a koji implementira UNDP.

MEG projekt je inicijativa čiji cilj je pružiti podršku jedinicama lokalne samouprave u BiH u područjima demokratskog upravljanja i pružanja javnih usluga, posebno u sektorima privrede i okoliša.Na danas održanoj radionici, predstavnici Resursnog centra za vode i okoliš Una consulting iz Bihaća, kao stručni konsultant u projektu, održali su predavanje o smanjenju neoprihodovane vode u vodovodnom sistemu, te unapređenju energetske efikasnosti u objektima koji vrše distribuciju vode.

Inače, radi se o aktivnostima koje imaju za cilj poboljšati usluge vodosnabdijevanja, te omogućiti redovno snabdijevanje kvalitetnom vodom za piće za sve građane. MEG projekt, koji finansira i podržava Vlada Švicarske, a provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH, pruža podršku lokalnim vlastima u unapređenju kvaliteta i dostupnosti javnih usluga i komunalne infrastrukture u 18 jedinica lokalne samouprave, te poboljšanju uslova života za najmanje 700.000 građana. U okviru projektnih aktivnosti, posebna pažnja je posvećena socijalno najugroženijim kategorijama stanovništva u BiH.

RADIONICA U OKVIRU „MEG“ PROJEKTA

Sanski Most |