RADOST I SREĆU BAJRAMA PODIJELILI BROJNI VJERNICI

RADOST I SREĆU BAJRAMA PODIJELILI BROJNI VJERNICI


Utorak, 4 Juna, 2019

Muslimani širom svijeta danas proslavljaju ramazanski Bajram. Ovaj veliki islamski praznik danas je na dostojanstven način obilježen i na području općine Sanski Most, u svim ovdašnjim džamijama i džematima. Vjernici su jutros dočekali najdražeg gosta. Svečano je bilo u svim sanskim džematima, gdje su brojni vjernici prisustvovali klanjanju i dočeku najradosnijeg praznika. Bajram namaz je klanjan u svim džamijama na području Medžlisa Islamske zajednice Sanski Most, dok je centralna bajramska svečanost održana u Hamzibegovoj džamiji.

Ovaj vjerski objekat je bio premalen da primi sve one koji su željeli da klanjaju Bajram namaz, tako da se klanjalo i u haremu džamije, ali i van njega. Bajram je praznik mira, radosti i sreće, praznik koji se obilježava u krugu porodice, skromno i dostojanstveno. Bajram je radost vjernika i vjernica. Ona nas obasipa pri svakom našem susretu. Ona dolazi nakon našeg velikog uspjeha u namjeri da iskažemo pokornost Allahu, podnoseći veliku žrtvu i odricanje u Njegovo ime. Danas nam je Allah, iz svoje neizmjerne dobrote, otvorio kapije svoje milosti i oprosta i pružio nadu i utjehu.To je nada da je ovaj svijet moguć bolji i da će on i biti bolji. To je utjeha da se možemo izbaviti iz kaljuže u koju smo sami upali, da je On uvijek tu, a do nas je koliko ćemo biti blizu ili daleko od Njega.

Bili smo Njegovi gosti u ramazanu, u mubarek vremenu, na duhovnoj gozbi kakvoj nema ravne. Svakome od nas je bilo dopušteno da uzme za sebe onoliko koliko mu je duša zaiskala koliko joj je bilo potrebno. Vrijeme ramazanskog posta bila je prilika za osobni duhovni rast ali i suosjećanje sa ljudima koji nemaju ugodnih uvjeta i sigurnosti za život kao drugi. Sutrašnji dan, drugi dan Bajrama se u Bosni i Hercegovini obilježava kao Dan šehida to je prilika da se obiđu šehidska mezarja i oda dužna počast šehidima koji su ugradili svoje živote u temelje ove zemlje. Tom prilikom organiziraće posjete brojnim šehidskim mezarjima na području općine Sanski Most. Također, sutra će s početkom u 11 sati svečano biti otvoreno novoizgrađeno šehidsko spomen obilježje u selu Vrše, te se očekuje veliki broj zvanica i posjetilaca.

RADOST I SREĆU BAJRAMA PODIJELILI BROJNI VJERNICI

Sanski Most |