REGATA ODUŠEVILA OSOBE S POTEŠKOĆAMA U RAZVOJU

REGATA ODUŠEVILA OSOBE S POTEŠKOĆAMA U RAZVOJU


Ponedjeljak, 15 Augusta, 2022

Jedinstvena regata na rijeci Sani pod nazivom „Voda je moć“, za osobe s invaliditetom i poteškoćama u razvoju, održana je protekle nedjelje u organizaciji Udruženja „I mi se budimo“ iz Ključa, uz nesebičnu podršku Kajak kanu kluba „Ključ“. U sklopu ovoga događaja sudjelovalo je oko stotinu osoba, štićenika i članova udruženja koja okupljaju pomenutu populaciju iz više gradova s područja Unsko sanskog kantona. Ovo je inače treća po redu regata koju organizuje ovo udruženje, a prva poslije dvije godine pauze zbog virusa korona. „Ranijih godina ovo smo organizovali samo za naše štićenike, a sada smo došli na ideju da sve proširimo i pozovemo naše prijatelje iz drugih gradova“, istakla je Azra Blažević, organizator i predstavnica pomenutog udruženja iz Ključa.

Ovaj događaj je u potpunosti opravdao očekivanja, a njegovi sudionici su uživali u čarima rijeke Sane, spuštajući se čamcima nizvodno rijekom od mjesta Velečevo do lokaliteta Alina luka, dijelom vodotoka dužine oko šest kilometara. U Kajak kanu klubu „Ključ“ kažu kako su prije pola mjeseca organizovali redovnu regatu na rijeci Sani, koja je vremenom prerasla u jednu od najmasovnijih na prostorima Bosne i Hercegovine. Ništa manje zadovoljstva nije bilo ni ovoga puta, rado su se odazvali svi naši članovi kako bismo ovim osobama pokazali da nisu zaboravljene i da smo uz njih“, kažu u ovome klubu. Među učesnicima regate bili su i mališani Centra „Nada“ iz Sanskog Mosta, koji su prepuni pozitivnih utisaka nakon vožnje čamcima rijekom Sanom.

Njihove impresije dijele i učesnici iz drugih gradova kantona. Organizatori su istakli kako ozbiljno razmišljaju da u narednim godinama pošire kapacitete regate i uključe udruženja iz cijele Bosne i Hercegovine. Kažu kako će pokušati pozitivna iskustva iskoristiti i nadaju se da će u budućnosti imati jaču podršku vlasti te domaćih i međunarodnih organizacija. Nakon vožnje rijekom Sanom i okončanja regate, za sve učesnike priređeno je druženje uz zabavne sadržaje na lokalitetu gradske plaže Alina luka nadomak Ključa.

REGATA ODUŠEVILA OSOBE S POTEŠKOĆAMA U RAZVOJU

Sanski Most |