REMEMBERING SREBRENICA POZIVA NA ODAVANJE POČASTI ŽRTVAMA ZLOČINA U PRIJEDORU

REMEMBERING SREBRENICA POZIVA NA ODAVANJE POČASTI ŽRTVAMA ZLOČINA U PRIJEDORU


Srijeda, 20 Jula, 2022

Udruženje Remembering Srebrenica s adresom u Velikoj Britaniji pozvalo je danas na odavanje počasti žrtvama ratnih zločina u Prijedoru, na dan kada će još 16 njih naći vječni smiraj u Memorijalnom centru Kamičani u Kozarcu kod Prijedora.

“Dok smo obilježavali Srebrenicu ranije ovog mjeseca, prisjetimo se da genocid u Srebrenici nije bio pojedinačni incident, već kulminacija godina užasnih zločina koji su počinjeni širom Bosne i Hercegovine, uključujući zločine u Prijedoru koji su počeli 1992.” poručili su iz ovog udruženja, koje je ovog mjeseca organiziralo niz događaja širom Velike Britanije tokom kojih su Britanci odali počast žrtvama srebreničkog genocida.

Iz Remembering Srebrenica podsjećaju kako je na području Prijedora prije 30 godina nesrpsko stanovništvo protjerano u koncentracione logore gdje su bili izloženi mučenju, izgladnjivanju i zlostavljanju.

“Nesrpsko stanovništvo koje se sastojalo od bh. muslimana i Hrvata bilo je ciljano i gotovo u cjelosti protjerano ili ubijeno”, dodaje se u saopštenju uz osvrt na istraživanje demografkinje Ewe Tabeau koja je dala primjer dramatične promjene u populaciji.

Kazala je kako je procent muslimana u ovoj opštini pao sa predratnih 42.6 posto na jedan posto u 1997. godini. U istom periodu, dodala je, srpsko stanovništvo je poraslo sa predratnih 43 na 89 procenata.

Uz imena 16 žrtava koje će danas biti ukopane na mezarju u Kozarcu, iz Remembering Srebrenica pozivaju na dijeljenje njihovih priča “uprkos poricanju s najviših nivoa vlasti”.

REMEMBERING SREBRENICA POZIVA NA ODAVANJE POČASTI ŽRTVAMA ZLOČINA U PRIJEDORU

BiH |