RIBARSKA FEŠTA I PLANINARSKA ŠETNJA 3. MARTA

RIBARSKA FEŠTA I PLANINARSKA ŠETNJA 3. MARTA

U organizaciji Društva sportskih ribolovaca „Sana“  iz Sanskog Mosta  3. marta će se održati tradicionalna ribarska fešta na rijeci Dabar, a povodom zvaničnog otvora ribolovne sezone na potočnu pastrmku. Riječ je o sportsko turističkom  događaju, koji ima dugu tradiciju, a iz godine u godinu sve više dobija na značaju.

Predsjednik sanskog ribolovnog društa Fehim Hadžiahmetović kaže da se i ove godine na obalama rijeke Dabar očekuje veliki broj sanskih ribara i njhovih prijatelja iz  bh. gradova i inostanstva,  kao i i drugih građana zaljubljenika prirode i dobrog provoda. Također, i Planinarsko ekološko društvo „Kanjon“ iz Sanskog Mosta 3. marta  organizuje   planinarsku šetnju pod nazivom „Harijevim korakom“.

Radi se se o tradicionalnom planinarskom događaju posvećenom Sanjaninu Muharemu Hariju Grozdaniću, strastvenom planinaru i zaljubljeniku prirode, koji je kao pripadnik Armije BiH poginuo u operacijama na planini Vlašić. Okupljanje planinara će i ovaj put biti ispred Srednje poljoprivredne škole „Sanus Faturum“ , a pješači se na realiciji do Vrela, te  izletišza  rijeke Dabar, nakon ćega slijedi druženje uz zajednički ručak za sve učesnike. Prema riječima Amire Šabić, predjednice „Kanjona“, svoj dolazak je ponovo najavio veliki broj planinara  iz Unsko – sanskog kantona, ali i sa prostora BiH i inostranstva. Ona naglašava da sem memorijalnog karaktera, ovaj događaj ima za cilj promociju prirodnih ljepota ovoga kraja, kao i popularizaciju planinarenja među građanima općine Sanski Most i šire.
Na kraju treba istaći da ribarskom feštom  i planiranskom šetnjom sanski ribari i planinari sa svojim gostima ujedno daju i svoj doprinos u obilježavanju praznika  1. Marta,  Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine..

 

RIBARSKA FEŠTA I PLANINARSKA ŠETNJA 3. MARTA

Sanski Most |