RIJEKE SE VRATILE U KORITA, PROBLEM PODZEMNE VODE

RIJEKE SE VRATILE U KORITA, PROBLEM PODZEMNE VODE


Srijeda, 14 Marta, 2018

Tokom protekle noći i jutros nastavljena je tendencija opadanja vodostaja na području Općine Sanski Most, pa je u deset sati izmjerena nivo od 350 centimetara. Kako su nas informisali iz Civilne zaštite, rijeke su se vratile u svoja korita, a ono što sada predstavlja problem su pojave podzemnih voda.

Naime, ove vode se uvijek pojavljuju tokom normaliziranja vodostaja i pričinjavaju probleme u pojedinim naseljenim mjestima. Vode još uvijek ima u naselju Mahala, na lokalitetu Šabića klanac, Redak i Krkojevcima, obzirom da na ovome prostoru ne funkcioniše sistem odvodnih kanala, tako da površinske i podzemne vode obrazuju jezera koja ugrožavaju stambene i druge objekte.

U Civilnoj zaštiti su nam rekli da nisu imali dojava o tome da je voda prodrla u stambene objekte, mada su štete evidentirane na nekim od pomoćnih objekata. Još jednom upućen je apel vlasnicima javnih i privatnih objekata da povedu računa o stanju u kojem se nalaze odvodni kanali i ostala infrastruktura kako bi se prevenirale moguće neželjene posljedice. Korisnicima koji se vodom snabdjevaju iz lokalnih vodovoda upućen je apel da vodu prije upotrebe obavezno prokuhavaju.

RIJEKE SE VRATILE U KORITA, PROBLEM PODZEMNE VODE

Sanski Most |