SA ZALASKOM SUNCA NASTUPA NOVA 1444. HIDŽRETSKA GODINA

SA ZALASKOM SUNCA NASTUPA NOVA 1444. HIDŽRETSKA GODINA


Petak, 29 Jula, 2022

Večeras, sa zalaskom sunca, nastupa nova 1444. godina po Hidžri.

Prema Takvimu Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini 1. muharrem 1444. godine po Hidžri je u subotu, 30. jula 2022. godine, navodi se u saopćenju Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini.

“Novu 1444. hidžretsku godinu možemo iskoristiti da se vratimo svojoj primarnoj misiji zalaganja za dobro, a odvraćanja od zla. Sve svoje resurse, znanja, potencijale morali bismo još više upregnuti u tom smjeru u ime Boga, a na korist svim ljudima, čak i onima koji ne vide da im je to korisno”, kazao je muftija goraždanski Remzija-ef. Pitić.

On je u intervjuu za MINA-u istaknuo da uzimanje Hidžre za početak računanja vremena muslimanskog kalendara pokazuje koliko je to važan događaj. Podsjetivši na poruke hidžre, vjernike je pozvao da novu hidžretsku godinu iskoriste na najbolji način.

“Naređivanje dobra i odvraćanje od zla je suština misije svakog muslimana. To je srž, bit predanosti Bogu Moćnome. Zajednica koja to napusti ne može sebe smatrati zajednicom muslimana. Musliman koji to napusti može biti religiozan, ali njegova vjera je prašina koju sam sebi baca u oči. Sretna i berićetna, mirna, sigurna i uljudna 1444. godina”, poručio je muftija goraždanski Remzija-ef. Pitić.

Podsjetimo, muslimanski kalendar je lunarni, mjesečev kalendar i godina ovog kalendara je kraća 10 dana od godine sunčevog kalendara. Ovakav način računanja vremena usvojen je za vrijeme halife Omera, r.a., a za početak računanja vremena uzeta je Hidžra – preseljenje Muhammeda, neka su mir i spas Božiji na njemu, iz Mekke u Medinu. Hidžra se dogodila 622. godine po Isau, a.s.

Muslimani čitavog svijeta prisjećaju se Hidžre koja se dogodila 622. godine po Isau, a.s.

Tada je Božiji Poslanik bio prisiljen radi vjere sa svojim ashabima, prijateljima, napustiti svoj rodni grad Mekku i otići tamo gdje neće biti u opasnosti. Utočište je našao u gradu Medini u kojoj je ostao živjeti sve do svoje smrti.

Hidžra je bila vrhunac žrtvovanja Muhammeda,a.s., i njegovih ashaba, koji su bili prisiljeni radi svoje vjere napustiti domove. Bila je to prekretnica u Poslanikovoj misiji i prijelomni trenutak u historiji islama.

U ovom našem vremenu, žrtvovanje za vrijednosti vjere od nas ne traži da se iselimo iz svojih domova. Naprotiv. Danas se žrtvovanje iskazuje i dokazuje svojim ostankom u domovini, jačanjem veza s domovinom i džematom.

Hidžra je putovanje iz nečega prema nečemu. Nije napuštanje niti bijeg, Hidžra je uzdizanje i upotpunjenje, prelazak na ono bolje.

Muhammed, a.s., je kazao: “Muhadžir je svaki onaj koji napusti sve ono što je Allah, dž.š., zabranio”, navodi se u saopćenju Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

SA ZALASKOM SUNCA NASTUPA NOVA 1444. HIDŽRETSKA GODINA

BiH |