SAJAM MEDA U SANSKOM MOSTU

SAJAM MEDA U SANSKOM MOSTU


Petak, 27 Jula, 2018

U okviru manifestacije „Ljeto na Sani“, danas je otvoren tradicionalni sajam meda u Sanskom Mostu. Konstatovano je kako pčelarska proizvodnja na području sanske općine iz godine u godinu dobija na značaju i pored toga što na nju često utiču nepovoljne vremenske prilike.

Sanski pčelari su danas izložili svoje proizvode i prezentitrali vlastitu djelatnost na Trgu oslobodilaca u Sanskom Mostu u okviru sajma nazvanog „Dani meda“. Cilj ovog sajma je da predstavi proizvode od meda koje spravljaju ovdašnji pčelari, te da se promoviše pčelarstvo kao jedna od razvojnih grana ovdašnje poljoprivrede.Takođe, jedan od ciljeva je bio da se ukaže na razlikui zmeđu čistog i patvorenog meda, koji se sve češće pojavljuje na ovdašnjem tržištu.

Ovom prilikom pčelarima je podijeljena donacija i radi se o setovima pčelarskog pribora koji je osiguran sredstvima Općine Sanski Most. Udruženje pčelara „Sana med“ osnovano je 2002. godine i trenutno broji oko stotinu članova. Udruženje je osnovano s ciljem razvoja pčelarstva, a iza rada u proteklom periodu stoji veliki broj organiziranih seminara i drugih načina edukacije pčelara.

Zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta, ova godina je bila jedna od lošijih godina za sanske pčelare. Podršku sanskim pčelarima u organizaciji ovogodišnjeg sajma meda pružila je i općina Sanski Most koja je bila pokrovitelj ovog događaja.

 

SAJAM MEDA U SANSKOM MOSTU

Sanski Most |