SAMIR SINANOVIĆ „POKORIO“ ISTANBUL

SAMIR SINANOVIĆ „POKORIO“ ISTANBUL

Promocija turskog izdanja monografije ”Bosna i Hercegovine -očima ljubavi”, autora Samira Sinanovića iz Sanskog Mosta, održana je u Istanbulu, a ovim događajem su ujedno otvoreni ”Dani kulture o Bosni i Hercegovini”.  Monografija je prevedena na turski jezik zahvaljujući saradnji sa turskom kulturnom fondacijom BSA, a istovremeno u okviro promocije monografije održana je i izložba 50 umjetničkih fotografija Samira Sinanovića koje su predstavljene na panoima metarskog formata.

Ovoma kulturnom događaju, kojem je u najvećem gradu Republike Turske pridat veliki značaj, prisustvovao je veliki broj posjetilaca, a treba istaći kako je događaj organiziran u poznatoj galeriji u srcu „grada na Bosforu“, na mjestu gdje je svojevremeno Mustafa Kemal Ataturk prije više decenija predsjedavao prvom sjednicom novoizabranog turskog parlamenta. Knjiga “Bosna i Hercegovina – Očima ljubavi” slovi kao jedinstvena predstavnica BiH, sačinjena od 448 kvalitetnih stranica upečatljivih fotografija i značajnih autorskih tekstova, koju je prvo Sarajevo i sarajevska publika imala priliku upoznati u decembru prošle godine. Osim Sarajeva, Sanskog Mosta, Mostara, Praga i ostalih gradova gdje je monografija već predstavljena, još duža je lista adresa gdje bi ova knjiga trebala biti predstavljena unutar BiH i regiona.

S obzirom na to da je riječ o optimističnom projektu koji je vidio svjetlo dana isključivo zbog upornosti vizije i misije autora i fotografa Samira Sinanovića te nesebične podrške pojedinaca, vijest da je knjiga prevedena na turski jezik poprima još veći značaj i dodatne dimenzije.„Voda nas nosi u pravom smjeru i zahvalnost dugujem čelnim ljudima fondacije, koji su prepoznali naša zalaganja i značaj priče o Bosni“ , riječi su autora Sinanovića. Na festivalu posvećenom bosanskoj kulturi i tradiciji, osim Sinanovićeve izložbe i predstavljanja knjige, gosti učesnici festivala su i pjesnik Abdulah Sidran te bosanskohercegovački interpretatori sevdaha Amira Medunjanin i Damir Imamović. Monografija “Bosna i Hercegovina – Očima ljubavi” je vrlo ozbiljan projekt koji na ilustrovani i inovativan način govori o BiH i njenim vrijednostima. Činjenica da premalo poznajemo sebe, svoje porijeklo, tradiciju, kulturu, običaje i kulturno-historijsko i prirodno nasljeđe, ukazuje na potrebu za ovakvim projektom koji bi inspirirao pojedince i grupe, ali ponajviše zvanične institucije iz sfere obrazovanja, kulture i turizma, da više sarađujemo, komuniciramo, putujemo i volimo širom Bosne i Hercegovine, saopćili su organizatori.

SAMIR SINANOVIĆ „POKORIO“ ISTANBUL

Sanski Most |