SANA SE SMIRUJE, VODOSTAJI U OPADANJU

SANA SE SMIRUJE, VODOSTAJI U OPADANJU


Utorak, 13 Marta, 2018

Tokom protekle noći došlo je do opadanja vodostaja rijeke Sane i prema poslednjem mjerenju u 8 sati visina rijeke iznosi 401 centimetar što je za 7 centimetara niže od maksimalne razine koja je izmjerena tokom protekle noći.

Kako su na informisali iz Civilne zaštite opadaju i vodostaji ostalih rijeka te je došlo do smirivanja situacije, a tokom dana se očekuje nastavak ovakve tendencije. Inače, za brojne Sanjane, posebno one građane koji žive u blizini rijeka, ovo je bila besana noć, mnogi su dežurali i pratili kako će se odvijati situacija. I dalje je najkritičnije stanje u naselju Mahala, na lokalitetu Šabića klanac i Redak, gdje podzemne i oborinske vode mještanima pričinjavaju velike probleme. Na ovome prostoru ne postoji sistem odvodnih kanala, tako da površinske i podzemne vode obrazuju jezera koja ugrožavaju stambene i druge objekte. Također, kritična situacija je i na području naselja Alagića polje, uz vodotok rijeke Blihe, gdje se rijeka izlila iz korita i ugrozila okolne kuće.

Na području Starog Majdana, Novog Naselja, Kijeva i Zdene također je došlo do izlijevanja lokalnih riječica i potoka, kao i na području još nekoliko mjesta. U Civilnoj zaštiti su nam rekli kako u ovome trenutku nemaju dojava o tome da je voda prodrla u stambene objekte, mada su štete evidentirane na nekim od pomoćnih objekata. Iz Civilne zaštite su uputili apel vlasnicima javnih i privatnih objekata da povedu računa o stanju u kojem se nalaze odvodni kanali i ostala infrastruktura kako bi se prevenirale moguće neželjene posljedice. Korisnicima koji se vodom snabdjevaju iz lokalnih vodovoda upućen je apel da vodu prije upotrebe obavezno prokuhavaju.

U Civilnoj zaštiti su istakli kao očekuju smirivanje situacije, ali da ona u najvećoj mjeri zavisi od vremenskih prilika u narednom periodu.

 

SANA SE SMIRUJE, VODOSTAJI U OPADANJU

Sanski Most |