Sanica

Sanica


Četvrtak, 13 Aprila, 2017

Sanica je udaljena oko 25 km od Sanskog Mosta. Ako bismo mogli birati put kojim ćemo doći do ovog živopisnog mjestašceta, svakako bi izabrali trasu nekadašnje željezničke pruge koja zmijoliko vijuga kanjonom Sanice i prati njen tok sve do ušća

Pruga je Sanicu povezivala sa Sanskim Mostom i Prijedorom, a izgrađena je 1914. Godine, kako bi se omogućila lakša eksploatacija bogate grmečke šume. Pružnu trasu izgradila je austrijska firma „Štajnabajs“, koja je obavljala eksploataciju šume, a posjedovala je vlastitu željeznicu.

Na nekadašnjeg „ćiru“, koji je smukom i brektanjem odvozio kompozicije natovarene najkvalitetnijom grmečkom bukvom ili hrastom, danas sjećaju živopiosni tuneli izdubljeni prije više od stotinu godina u čvrstoj krajiškoj stijeni. Vozeći se ovim putem, ne možemo da se ne divimo ljepoti Sanice koja na brojnim dijelovima svoga toka pravi prelijepe brzake, kaskade i slapove koji posjetioca ostavljaju bez daha.

Inače, ova desna pritoka Sane bogata je ribom, a posebno potočnom pastrmkom koju ribolovci smatraju „kraljicom riba“. Zbog toga se na njenim obalama često održavaju razna takmičenja u sportskom ribolovu koja pohode brojni ribolovci iz svih krajeva svijeta. Na kraju uživajte u intermezzu koji je za vas pripremila ekipa RTV „Sana“.

Sanica

Sanski Most |