SANJANI ISPRATILI KAMIONE S TABUTIMA

SANJANI ISPRATILI KAMIONE S TABUTIMA

Veliki broj Sanjana okupio se jučer na Trgu ljiljana u Sanskom Mostu kako bi ispratio tužnu kolonu s posmrtnim ostacima 86 prijedorskih žrtava.  Tabuti su prethodno izneseni iz hale Identifikacionog centra Šejkovača, gdje se također okupio veliki broj porodica žrtava i drugih građana. Nakon što su uneseni u kamione formirana je velika kolona koja je u tišini prošla kroz Sanski Most.

Kolona od tri kamiona u kojima su tabuti s nekompletnim posmrtnim ostacima, kratko se zadržala u Sanskom Mostu gdje je veliki broj građana odao počast prijedorskim žrtvama. Radi se o žrtvama bošnjačke nacionalnosti, čiji su posmrtni ostaci uglavnom ekshumirani na Korićanskim stijenama. Tabuti u kojima se nalaze nekompletni posmrtni ostaci 86 žrtava naći će smiraj nakon skoro 27 godina traganja za njihovim kostima.

Nakon kratkog zadržavanja tužna kolona je nastavila put ka Prijedodu gdje je dana klanjana kolektivna dženaza namaz na stadionu Vedro polje u Hambarinama. Nakon kolektivne dženaze, posmrtni ostaci žrtava ukopani su u različitim mezarijima, a u skladu sa željama njihovih porodica.Najveći broj žrtava, njih 68, ukopan je na Šehidskom mezarju Kamičani. Ostali će biti ukopani u Šehidskim mezarjima Čarakovo, Hambarine, Bišćani, Skela, Rizvanovići te Šehidskom mezarju Dabovci u Kotor Varoši.

SANJANI ISPRATILI KAMIONE S TABUTIMA

Sanski Most |