SANJANI NE ŽALE NOVCA ZA UKRASNO CVIJEĆE

SANJANI NE ŽALE NOVCA ZA UKRASNO CVIJEĆE

Admir Alibašić iz sanskog sela Podlug, jedan je od najvećih proizvođača ukrasnog cvijeća na ovim prostorima, a tim poslom se njegova porodica bavi već pune dvije decenije. Raznovrsno ukrasno cvijeće proizvodi u plastenicima, na površini od oko 800 kvadratnih metara, a svoje proizvode plasira na pijacama u Sanskom Mostu, Ključu i Bosanskom Petrovcu.

Porodica Alibašić isključivo živi baveći se poljoprivrednom proizvodnjom u kojoj, pored Admira, sudjeluje njegova supruga, majka i otac. I pored teške ekonomske situacije u društvu, kako primjećuje Alibašić, građani ne štede novac kada je u pitanju kupovina cvijeća. Alibašić ističe kako ova vrsta proizvodnje zahtjeva cjelodnevni angažman, trud i ljubav prema cvijeću, a posla posebno ima kada je sezona

. U svojim plastenicima uzgaja preko trideset vrsta ukrasnog cvijeća, a veliki broj proizvoda uspije prodati već na kućnom pragu. Ovaj vrijedni proizvođač ističe kako je podrška države ovoj vrsti proizvodnje simbolička te da se od poljoprivrede ipak može dobro živjeti, pod uslovom da se ulaže u proizvodnju, primjenjuju savremene agrotehničke metode i vrijedno radi. Pored proizvodnje ukrasnog cvijeća, porodica Alibašić proizvodi domaći bostan i dinju koji su veoma traženi na lokalnom tržištu, pa i šire.

SANJANI NE ŽALE NOVCA ZA UKRASNO CVIJEĆE

Sanski Most |