SANJANI PODRŽALI ŠEFIKA DŽAFEROVIĆA

Šefik Džaferović, kandidat SDA za člana Predsjedništva BiH, nastavio je seriju tribina i neposrednih razgovora sa građanima u Sanskom Mostu, nakon što je u proteklim danima posjetio Veliku Kladušu, Cazin, Bužim, Bosansku Krupu, Bihać, Bosanski Petrovac i Ključ.

Prije same tribine Džaferović je posjetio šehidsko mezarje Hrustovo –Vrhpolje, gdje je položio cvijeće  i proučio fatihu za žrtve agresije na Bosnu i Hercegovinu i Sanski Most. Na tom mjestu Džaferović se zadržao u kraćem razgovoru s mještanima pomenutih sanskih sela te se upoznao sa stradanjem Bošnjaka u ovom dijelu sanske općine.

Tom prilikom istakao je kako će, kao budući član Predsjedništva BiH, istrajati u tome da svi zločinci budu privedeni licu pravde i da se neće dozvoliti izjednačavanje žrtve i agresora. Potom se Džaferović uputio u zgradu Općine Sanski Most, gdje ga je dočekao općinski načelnik Faris Hasanbegović sa svojim saradnicima. Razgovaralo se o projektima i investicijama u Sanski Most, a načelnik Hasanbegović se zahvalio Džaferoviću i federalnom ministru Šemsudinu Dediću na dosadašnjoj podršci razvoju ove lokalne zajednice.

Istaknuto je kako je i ova godina, kada su u pitanju investicije, rekordna za Sanski Most. Nakon posjete općini, delegacija na čelu sa Džaferovićem, u prostoru gradskog kina, je pred velikim brojem članova i simpatizera SDA održala javnu tribinu. U okviru tribine Džaferović je odgovarao na pitanja novinara i voditelja Igora Todorovca, ali i posjetilaca koji su također imali priliku da gostu postave pitanja.

Tribina je počela biografskim filmom, a u razgovoru s voditeljem Džaferović je govorio o svojoj kandidaturi za člana Predsjedništva, trenutnom stanju u SDA, odlasku mladih iz BiH, akcizama, i o svim drugim aktualnim pitanjima u BiH. Osvrnuo se i  na svoj ratni i poratni put, te je prisutne podsjetio i na svoju životnu i političku edukaciju uz rahmetli Aliju Izetbegovića.U toku tribine emitirana su i dva filma u kojima je predstavljena agenda SDA, u kojima se konkretno govori o ciljevima u slijedećih osam godina, razvoju infrastrukture, boljem sistemu obrazovanja, zdravstvenoj reformi, povećanju prosječne plaće na više od 1.400 maraka, a što će omogućiti penzionerima minimalnu penziju od oko 650 maraka.

Džaferović je istakao kako je svoj životni put posvetio borbi za domovinu na kojem je, kaže, imao podršku svoje porodice. Podcrtao je da Krajina mora biti bolje infrastrukturno povezana sa Sarajevom, te da se u tom pogledu dio projekata već počeo realizirati. „Osnovni zadatak Predsjedništva BiH je da uspostavlja konstruktivnu političku atmosferu u kojoj bi bilo moguće praviti iskorake naprijed.

Ja ću ponuditi način rada kako bi se uspostavila takva atmosfera i svi oni koji budu pokušali da destruktivno djeluju neće u tome uspjeti. Svima nama se to u BiH isplati kako bi što brže išli ka Evropskoj uniji i NATO savezu i što prije pokrenuli ekonomske reforme, a u sklopu njih i velike infrastrukturne projekte. Ova prelijepa Krajina ima ogromne resurse, ali oni nisu iskorišteni jer nema kvalitetne povezanosti s centrom države, sa Sarajevom, i potrebno je što prije izgraditi brzu cestu, aerodrom u Bihaću, zatim kompletirati Unsku prugu i tu mislim na onu dionicu prema Hrvatskoj.

To je sve moguće uraditi ukoliko budemo imali odnos prema poslu onakav kakav treba da imaju članovi Predsjedništva BiH. Mislim da ćemo doći u tu poziciju i pored toga što ovih dana neki daju destruktivne izjave. Ja im poručujem da ne daju takve izjave jer neće uspjeti u nasrtajima na integritet BiH, ja im to neću dozvoliti i onda ćemo samo bespotrebno gubiti vrijeme, a to će biti šteta i za one ljude koje predstavljaju destruktivne snage. Znači, jedina alternativa je da gradimo ovu zemlju i život njenih građana učinimo što boljim“, rekao je Džaferović.

Predsjednik Općinske organizacije SDA Sanski Most i federalni poslanik Asim Kamber, zahvalio je građanima na izuzetno velikoj posjeti i neupitnoj podršci Sanjana kandidaturi Šefika Džaferovića za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda. „Lice svakog grada su njegovi građani i dobro je da je naš kandidat za člana Predsjedništva odabrao ovakav način da u neposrednom kontaktu s građanima predstavi svoje ideje, planove i program.

Mislim da smo večeras imali jedan dobar dijalog koji može rezultirati samo dobrom za BiH i kandidatururu gospodina Džaferovića. Mislim da on svojim političkim iskustvom nudi jednu stabilnost, saradnju sva tri naroda i svih političkih partija koji žele Bosnu i Hercegovinu stvarati razvijenom i evropskom državom, a mislim da svi to žele“, istakao je Kamber.

Džaferović je na kraju poručio da neće iznevjeriti građane, a da će Bosna i Hercegovina uskoro biti članica Evropske unije i NATO-a.On je istakao da se što prije mora riješiti migrantska kriza na ovom području, te da je potrebno da se u rješavanje problema uključi cijela država, da i EU mora pomoći, a ne da sav teret bude na lokalnim vlastima i stanovništvu.

SANJANI PODRŽALI ŠEFIKA DŽAFEROVIĆA

| Vijesti |