U Domu zdravlja Sanski Most danas je upriličena ceremonija primopredaje donacije Ambasade Japana, ambulantnog vozila za ovu zdravstvenu ustanovu. Ceremoniji je prisustvovala delegacija Ambasade Japana u našoj zemlji na čelu s ambasadorom Hideyuki Sakamotom.

U sklopu službene posjete japanskog ambasadora, i primopredaje ambulantnog vozila sanskom domu zdravlja, u kabinetu općinskog načelnika upriličen je sastanak sa načelnikom općine Sanski Most Farisom Hasanbegovićem, gdje je razgovarano o nastavku saradnje na realizaciji ovakvih i sličnih projekta koji doprinose jačanju zdravstvene zaštite. Upravo se ova donacija realizuje u okviru Temeljne Grant pomoći za projekte ljudske sigurnosti, u sklopu kojeg je Vlada Japana dodijelila grant u iznosu od 60.500 KM za “Projekat nabavke ambulantnog vozila za Dom zdravlja Sanski Most”.

Danas je upriličena i svečana primopredaja, a nakon toga održan je sastanak sa menadžmentom i zdravstvenim radnicima ove zdravstvene ustanove. Prema riječima direktora Doma zdravlja Hajrudina Boškovića, sa doniranim ambulantnim vozilom uposlenici će biti spremniji u pružanju pomoći tamo gdje bude potrebna. Današnjoj ceremoniji prisustvovao je ministar zdravstva u Vladi USK, Hazim Kapić, koji je istakao kako je Vlada Japana do sada pomogla veliki broj zdravstevnih ali i ustanova socijalne zaštite u kantonu.

Iako zdravstvena zaštita ne spada u nadležnost lokalne zajednice, načelnik općine Sanski Most Faris Hasanbegović je istakao da općina redovno izdvaja budžetska sredstva za pomoć Doma zdravlja i Opće bolnice u Sanskom Mostu, te da je jednim dijelom pomogla i realizaciju ovog projekta. Kako je ovom prilikom istaknuto, japanska pomoć BiH dosegla je oko 35 miliona KM u proteklih 20 godina, pokrivajući vitalne sektore kao što su primarna zdravstvena zaštita, obrazovanje, deminiranje, a od 1996. godine putem pomoći i općih grantova Vlada Japana odobrila je oko 164 miliona KM za izgradnju, rekonstrukciju i opremanje više od 150 zdravstvenih ustanova kao što su bolnice ili domovi zdravlja širom zemlje, među kojima je i Dom zdravlja Sanski Most.

Izraženo je očekivanje da će se ambulantno vozilo donirano ovim projektom koristiti dugo vremena, te da će postati dugotrajan simbol prijateljstva između naroda Japana i Bosne i Hercegovine, a na kraju su uručene zahvalnice japanskom ambasadoru i općinskom načelniku.

SANSKI DOM ZDRAVLJA DOBIO AMBULANTNO VOZILO

| Vijesti |