SANSKI LOGORAŠI OBILJEŽAVAJU GODIŠNJICE ZLOČINA


Srijeda, 4 Jula, 2018

U organizaciji Udruženja logoraša Općine Sanski Most u ovoj sedmici obilježiće se 26. godišnjica od zločina nad logorašima počinjenim tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu.

U četvrtak, 5. jula u 10.30 sati obilježiće se zločini koji su nad Bošnjacima iz sela Modra, Skucani Vakuf i Okreč počinjeni u Lušci Palanci. Rodna kuća nekadašnjeg političara i komunističkog revolucionara Sime Miljuša, tada spomen dom, pretvorena je u logor gdje su zatvarani Bošnjaci iz pomenutih sela, a prema izjavama svjedoka mučenja i maltretiranja bila su svakodnevnica. Kroz ovaj logor je prošlo više od stotinu osoba, a pet ljudi je podleglo posljedicama mučenja i torture.

U subotu 7. jula, u 14 sati upriličiće se posjeta spomen obilježju na ušću Dabra koje sjeća na 19 sanskih logoraša koji su umoreni stravičnom smrću prilikom transporta u logor Manjača.Ovom prilikom Udruženje logoraša je dalo punu podršku pravosuđu Republike Hrvatske kada se radi o hapšenju i pritvaranju Dane Lukajića, nekadašnjeg upravnika koncentracionog logora Manjača.

Iz Udruženja logoraša su informisali kako je obezbjeđen prevoz svih zainteresiranih učesnika na pomenute događaje te su pozvali bivše logoraše, njihove porodice i sv e druge građane da prisustvuju pomenutim obilježavanjima kako se događaji iz prošlosti ne bi prepustili zaboravu.

 

 

 

SANSKI LOGORAŠI OBILJEŽAVAJU GODIŠNJICE ZLOČINA

Sanski Most |