SANSKI MOST UGOSTIO „ZLATNE LJILJANE“ – HEROJE BiH

SANSKI MOST UGOSTIO „ZLATNE LJILJANE“ – HEROJE BiH


Ponedjeljak, 9 Maja, 2022

Sanski Most je danas bio domaćin centralne manifestacije obilježavanja 9.maja, Dana Zlatnih ljiljana. Pomenuta manifestacija održana je u organizaciji Saveza dobitnika najvećih ratnih priznanja Federacije BiH. Manifestacija je počela prijemom koji je upriličen od strane općine Sanski Most i općinskog načelnika Farisa Hasanbegovića.  Ovom prilikom općinski načelnik je u ime općine istakao da je velika čast biti domaćin jedne ovakve manifestacije, te je uputio najiskrenije čestitke zlatnim ljiljanima i članovima njihovih porodica.

Ovo su inače 24. po redu tradicionalni susreti dobitnika najvećih ratnih priznanja i odlikovanja, Zlatni ljiljan i Zlatna policijska značka, kojima je prisustvovao veliki broj delegacija i gostiju iz svih krajeva naše države, ali i brojni zvaničnici izvršne i zakonodavne vlasti Kantona, Federacije i države BiH. U naš grad danas su stigli najhrabriji borci, koji su za posebne zasluge i iskazanu hrabrost odlikovani  najvećim ratnim priznanjima, a nakon prijema, prisutne delegacije posjetili su turbe generala Mehmeda Alagića u Fajtovcima. Polaganjem cvijeća i učenjem fatihe odata je počast legendarnom vojskovođi, i komandantu 7. Korpusa Armije RBiH.

Centralni događaj manifestacije Dan „Zlatnih ljiljana BiH” bila je svečana akademija koja je održana u gradskoj sportskoj dvorani. Bila je ovo prilika da se ukaže na položaj dobitnika ovoga priznanja kao i evociraju uspomena na dane koje su proveli u ratu. Sve je započelo državnom himnom i mimohodom zastava svih korpusa koji su činili Armiju RBiH. Ovom prilikom pročitano je i pismo koje je prisutnima uputio proslavljeni general Armije RBiH, Atif Dudaković, koji je bio spriječen da prisustvuje današnjem događaju.

Zlatni ljiljan je  najveće vojno odlikovanje Armije Republike Bosne i Hercegovine za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini. Dodjeljivao se vojnicima i oficirima za najsmjelije, najhrabrije i najtaktičnije podvige protiv agresora. Obilježavanjem ovog datuma, još jednom se željela ukazati posebna čast dobitnicima i nosiocima najviših ratnih priznanja iz perioda odbrambeno-oslobodilačkog rata, te je nakon završetka akademije, upriličen svečani defile ulicama našeg grada, u kojem je učestvovalo više stotina heroja naše države, nosioca najviših ratnih odličja.

Svim nosiocima najvišeg ratnog priznanja Armije Republike BiH, kao i njihovim porodicama, čestitamo Dan Zlatnih ljiljana. Ne smijemo zaboraviti ni one koji su ovo priznanje dobili posthumno, kao ni sve druge borce za ovu državu, bilo da su odlikovani ili ne. Kako bi se i njima odala počast, na kraju je položeno cvijeće na Spomenik oslobodiocima na Trgu ljiljana, te odata počast svima koji su ugradili svoje živote u temelje današnje Bosne i Hercegovine.

SANSKI MOST UGOSTIO „ZLATNE LJILJANE“ – HEROJE BiH

Sanski Most |