SANSKI OMAŽ KNJIŽEVNIKU ZILHADU KLJUČANINU

SANSKI OMAŽ KNJIŽEVNIKU ZILHADU KLJUČANINU


Ponedjeljak, 7 Marta, 2022

Naša medijska  kuća bila je uspješni organizator „Večeri o Zilhadu“ istaknutom bh. književniku i univerzitetskom profesoru impozantne  autorske ostavštine. Napustio nas je prije 6 godina. Omaž književnom djelu Zilhada Ključanina sa  prikazivanjem igranog filma „Švedsko srce moje majke“ čiji   je scenarist prerano preminuli  bh. autor održan je  na Ključaninov rođendan 5. marta u njegovom rodnom gradu. Da je živ na ovaj dan Ključanin bi imao 62 godine. Pjesnik,romansijer, esejist, knjjževni kritičar, dramski  pisac,univerzitetski profesor iz Trnove kod Sanskog Mosta svojim impozantnim umjetničkim djelom ostavio nam je nepisanu oporuku.

U prvom dijelu „Večeri…“ o njegovom životu, školovanju, pjesničkom, književnom, univerzitskom, scenarističkom radu govorili su  poznavaoci  Ključaninovog  autorskog djela i njegovi prijatelji iz Bihaća i Sarajeva. Razumljivo, prvi je dobio  priliku  da o  Zilhadu, svom starijem bratu, govori Nihad Ključanin. On je i incijator organiziranja ovog kulturnog događaja. Govorio  je pod ogromnom emocijom o bratu nakon čije prerane smrti, kako je rekao, više nije isti čovjek. Prof.dr. Nijaz Skender osvrnuo se na Ključaninov profesorski rad na Pedagoškom fakultetu Univerziteta u Bihaću koji je krunisan neraskidivim prijateljstvom dviju porodica sve do Zilhadovog preranog   odlaska sa zemnog svijeta. Nekada najbolji student profesora Ključanina, danas doc.dr. Šeherzada Džafić osvrnula se , ne bez emocija, naprotiv, o univerzitetskom i pedagoškom radu svog najdražeg profesora. No, mlada  naučnica koja je doktorirala  na književnom djelu Irfana Horozovića, govorila je vrlo dobro pripremljena o Ključaninovom opusu.Istakla  je kako je u fokusu njegovog pjesništva odnos pojedinca i svijeta, spajanje tradicionalnih i postmodernih  elemenata te polivalentnost opusa, od poezije  i drame do romana i scenarija.

Adis Bakrač, reditelj filma „Švedsko srce moje majke“  rađenom po scenariju Zilhada Ključanina, ispričao je kako je nastajao ovaj film. Iskrena emotivna ispovijest reditelja  rodom iz Bihaća sa sarajevskom adresom sa krajiškim karakterom književnika Ključanina koji drži  do svog stava. Producent Almir Šahinović deset godina je  bio Zilhadov filmski drug.Producirao je oba Ključaninova filma „ Hiljadarku“  i  „Švedsko srce moje majke“. Nastojao njegov temperament uskladiti sa pravilima filmske industrije. Sanska publika je u sjajnoj atmosferi  u kojoj su pored  gostiju koji su  govorili o rahmetli Ključaninu značajan muzički obol  dali članovi  Hora  Harmonija profesorice Alme Karabeg imala jedno nesvakidašnje kulturno i umjetničko veče. Ono je bilo i kulturna memorija o istaknutom čovjeku Sanskog Mosta, vjerovatno najznačajnijem u ovoj intelektualnoj igri  duha.

SANSKI OMAŽ KNJIŽEVNIKU ZILHADU KLJUČANINU

Sanski Most |