SANSKI PČELARI ZBRAJAJU ŠTETE

Nepovoljne vremenske prilike koje su obilježile veći dio ove godine nanijele su veliku štetu u poljoprivredi. Dugotrajni sušni period nanio je velike štete posebno u pčelarstvu, a sanski pčelari očekuju rekordno niske prinose u proizvodnji meda. U udruženju pčelara „Sana med“ iz Sanskog Mosta posljednjih dana zbrajaju gubitke, a cijelu godinu po pitanju prinosa meda ocjenjuju kao katastrofalnom.

Prema riječima predsjednika udruženja Asmira Lišančića, izuzev nekoliko kraćih vremenskih perioda u drugoj polovini juna, od početka godine vremenske prilike ne idu na ruku pčelarima, a trenutna suša dodatno ja zakomplikovala situaciju. Da je godina izuzetno teška govori i podatak da optimalan prinos po jednoj košnici, koji bi zadovoljio proizvođače meda, iznosi 15 kg, dok se u ovoj godini prinos od 3 do 4 kilograma može smatrati uspjehom. Zbog svega navedenog iz udruženja očekuju pomoć nadležnih i institucija, kako bi pčalari spasili sezonu, i sačuvali postojeća pčelinja društva za narednu godinu.

Kako nas je upoznao sekretar udruženja, inžinjer poljoprivrede Admir Cerić, ovo je jedan od najkritičnijih perioda u pčelarstvu, jer sada se vrše pripreme na jačanju pčelinjih matica kako bi se spremno dočekala zimska sezona.

Međutim zbog nedostatka nektara i polena u prirodi koje pčele unose u košnice, kao i nedovoljne vlage, veliko je pitanje kako će pčelari kvalitetno prehraniti pčelinja društva do naredne sezone, i spasiti od eventualnog uginuća. Zbog toga su primorani na dodatnu prehranu pčela. Zbog svega navedenog u udruženju pčelara su primorani ove godine otkazati održavanje i tradicionalnog sajma meda, koji se već dugi niz godina održava za vrijeme ljetnog perioda u našem gradu. Pored velikih poteškoća s kojim se susreću, pčelari naglašavaju da je glavni problem izostanak zakonske regulative i nepostojanje zakona o pčelarstvu, koji bi u velikoj mjeri uredio ovu oblast i pomogao pčelarima.

 

SANSKI PČELARI ZBRAJAJU ŠTETE

| Vijesti |