SANSKI PLANINARI ČETVRTI U SVIJETU

SANSKI PLANINARI ČETVRTI U SVIJETU


Utorak, 28 Septembra, 2021

Sportsko planinarsko društvo „Mulež“ iz Sanskog Mosta, sudjelovalo je tokom protekle sedmice na Svjetskom prvenstvu planinara, koje je održano u gradu Švacu, u austrijskoj pokrajini Tirol. Deset članova „Muleža“ , skupa sa članovima Udruženja „Kontakt“, koje okuplja Bosance i Hercegovce što žive u Austriji, bili su dio zajedničkog tima koji je predstavljao našu zemlju i naposlijetku osvojio odlično četvrto mjesto na ovom događaju.

Austrijski grad Švac bio je domaćin brojnim planinarima iz ukupno 18 zemlja, koje su sudjelovale na takmičenju koje se svake godine održava u organizaciji Austrijskog saveza za narodni sport. Izuzetak je bila prošla godina, kada takmičenje, zbog pandemije virusa korona, nije održano. Ovo je bila 18. po redu manifestacija, a ovoga puta izabrana je pokrajina Tirol, koja obiluje prelijepim planinama i živopisnim krajolikom kojim dominiraju brojni alpski vrhovi. Inače, pomenuta oblast se naziva i Srebrni region, jer u Švacu postoji rudnik srebra koji je u prošlosti dugo vremena bio najveći proizvođač ovog plemenitog metala u svijetu.

Organizacija cjelokupne manifestacije bila je odlična,  a u tri takmičarska dana planinari su trebali savladavati planinarske staze koje su bile rangirane po težini, dok je posljednji dan takmičenja bio rezerviran za planinarski maraton. Planinari „Muleža“ dali su sve od sebe kako bi se ostvario što bolji rezultat, pa su tako ostvarili odličan rezultat za tri dana prešavši ukupno 957 kilometara. U zbiru s kilometražom koju su napravili članovi „Kontakta“ i drugi članovi zajedničke ekipe od ukupno 2165 kilometara, to je bilo dovoljno za četvrto mjesto i vrijedno priznanje koje je uručeno predstavnicima BiH na završnoj ceremoniji.

Kada je riječ o samom rezultatu, o njegovoj vrijednosti svjedoči i to što je Bosna i Hercegovina u ukupnom zbiru bila bolje plasirana od, recimo Švicarske, Italije i Slovenije, zemalja u kojima je planinarstvo mnogo više razvijeno i cijenjeno. Treba reći i to da je prvo mjesto osvojila reprezentacija Francuske, drugoplasirani su bili Austrijanci, a Nijemci na trećem mjestu. Također, problem bh ekipi predstavljao je i način bodovanja, jer su se mjerili pređeni kilometri s tim da nije postojalo ograničenje broja članova u jednom timu. To znači da su ekipe koje su imale više članova već na startu bile favorizirane, pa je bh ekipi preostalo da im jedino parira brojem pređenih kilometara.

Rezultat svega su umor i žuljevite noge, ali i zadovoljstvo ostvarenim rezultatom i historijskim s upjehom. Za sanske planinare bilo je ovo vrijedno iskustvo, a posebno treba naglasiti srdačan doček i gostoprimstvo koje su im priredili Bosanci i Hercegovci koji žive i rade u Austriji. Oni nisu krili oduševljenje našom posjetom, a za naredno Svjetsko prvenstvo dogovorena je još bolja organizacija i pokušaj osvajanja jednog od prva tri mjesta.

SANSKI PLANINARI ČETVRTI U SVIJETU

Sanski Most |