SANSKI PLANINARI OSVOJILI NAJVIŠI VRH ITALIJE

SANSKI PLANINARI OSVOJILI NAJVIŠI VRH ITALIJE


Subota, 22 Juna, 2019

Zaslugom četvorice članova Sportsko-planinarskog društva „Mulež“, na najvišem italijanskom planinarskom vrhu Gran Paradiso zavijorila se i zastava grada Sanskog Mosta. Time su sanski planinari okrunili do sada najveći kolektivni uspjeh našeg grada kada je u pitanju planinarenje i alpinizam. Sportsko-planinarsko društvo „Mulež“  iz Sanskog Mosta može se pohvaliti da su njegovi članovi pohodili brojne poznate evropske staze i osvajali najviše evropske planinsrke vrhove. Novi uspjeh ostvarila su četvorica sanskih planinara Amir Korlat, Samir Šadić i Mirsad Sedić, s kojima je bio i Enes Korlat, koji trenutno živi i radi u Sloveniji. Oni su proteklog vikenda izveli pohod na Gran Paradiso, najviši vrh Italije koji je visok 4.061metar.

Bitno je istaći, da se uspon izvodi u 2 dana i to je do sada najveći kolektivni uspjeh planinara iz Sanskog Mosta. Inače, Gran Paradiso ili u prijevodu Veliki raj se nalazi u području Grajskih Alpi na samom sjeverozapadu Italije, na granici sa Francuskom, a do njega se dolazi kroz prekrasnu dolinu Aosta kojom protiče rijeka Torente Savara. Nalazi se u srcu najstarijeg nacionalnog parka Italije koji tokom lijepog vremena pruža prekrasne panorame na sve strane svijeta što ga čini vrlo privlačnim planinarima-alpinistima. Naročito je dojmljiv pogled na vrhove kao što su: Mont Blanc (4810 m), Grandes Jorasses (4208 m), Matterhorn (4478 m) i Monte Rosa (4633 m).

Uspon na Gran Paradiso zahtijeva dobru fizičku spremnost i kondiciju jer predstavlja prilično veliki stepen napora. Sanjani su bili u kombinovanoj ekipi sa još pet Slovenaca. Prema riječima Mirsasda Sedića, prvog dana uspona ekipa je odradila takozvanu „aklimatizaciju“ i svi su popeli na visinu oko 3100 m, sa željom da se što bolje i lakše pripreme za sutrašnji uspon, odnosno kako bi se lično uvjerili ima li ko od članova ekipe problema sa „visinskom bolešću“. Drugi dan slijedi glavni uspon na Gran Paradiso koji je zapravo kombinacija stijena, snijega i leda. Sedić naglašava da se radi o izuzetno lijepoj stazi za uspon koja tehnički nije zahtjevna, ali je potrebna izuzetno dobra fizička pripremljenost i kondicija, te jaka motivacija.

Uspon počinje u noćnim satima, kada planinari sa čeonim svjetiljkama na kacigama, i pod punom planinarsko-alpinističkom opremom kreću kako bi savladali visinsku razliku od nekih 1700 m. Kako se izlazi na veću visinu zrak postaje rjeđi, kiseonika je sve manje, a koraci sve sporiji. Uspon je trajao tačno 5 sati, dok je spust trajao 4 sata. Vrijeme je bilo idealno i svi članovi ekipe, su uspješno odradili ovaj zahtjevni uspon.  Na kraju, članovi Muleža koji su bili u Italiji se posebno zahvaljuju kolegama iz Slovenije na lijepom druženju i uzajamnoj saradnji i podršci, te svomne sugrađaninu Enesu na pozivu, organizaciji i gostoprimstvu.

SANSKI PLANINARI OSVOJILI NAJVIŠI VRH ITALIJE

Sanski Most |