SANSKI SREDNJOŠKOLCI VOLONTIRALI NA JEDAN DAN

SANSKI SREDNJOŠKOLCI VOLONTIRALI NA JEDAN DAN


Utorak, 5 Decembra, 2017

Danas se obilježava Međunarodni dan volontera. Tim povodom učenici Gimnazije i Mješovite srednje škole Sanski Most, obilježili su ovaj dan tako što su jedan školski dan zamjenili dobrovoljnim volontiranjem.

Učenici koji su učestvovali u obilježavanju Međunarodnog dana volontiranja, danas su posjetili nekoliko javnih ustanova i preduzeća, kao i lokalnih firmi te udruženja građana, gdje su se kroz jedan radni dan upoznali sa poslovima i radnim zadacima s kojima se susreću radnici zaposleni na različitim pozicijama i funkcijama. Učenici su između ostalog volontirali u općini Sanski Most, Osnovnoj školi Hasan Kikić, Narodnoj biblioteci, Dječijem vrtiću, ali i ostalim institucijama i privatnim firmama.

Pored toga što su volontirali, te na taj način dali svoj doprinos u obilježavanju ovog datuma, učenici su imali priliku i da steknu radna iskustva o određenim zanimanjima, kako bi se lakše oprijedijelili za eventualni nastavak školovanja, i svoj budući životni poziv. Svi volonteri istakli su kako se radi o veoma lijepom iskustvu, u sklopu kojeg su naučili nešto novo, ali i pomogli nekome svojim trudom i zalaganjem, te su preporučili i svojim vršnjacima da se uključe u akcije volontiranja.

Volonterizam je rad osobe koja obavlja posao za dobrobit drugih bez finansijske naknade, a s ciljem pružanja pomoći drugim ljudima. Međunarodni Dan volontera proglasila je opća skupština Ujedinjenih nacija 17. decembra 1985. godine. Od tada se svake godine 5. decembra obilježava Međunarodni Dan dobrovoljnog rada za ekonomski i društveni napredak. Cilj je sve aktivnosti volontera i njihov dobrovoljni rad učiniti vidljivim na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini.

SANSKI SREDNJOŠKOLCI VOLONTIRALI NA JEDAN DAN

Sanski Most |