„SANUS FUTURUM“ UVODI POTPUNO NOVI SMJER

„SANUS FUTURUM“ UVODI POTPUNO NOVI SMJER


Srijeda, 17 Aprila, 2024

Srednja poljoprivredna škola “Sanus futurum” od iduće školske godine uvodi potpuno novo zanimanje i radi se o smjeru agroturistički tehničar. Kada se radi o edukaciji za ovo zanimanje, treba istaći kako je to potpuna novina, ne samo za Unsko sanski kanton već i Bosnu i Hercegovinu općenito. U proteklom periodu u ovoj školskoj ustanovi, kako nas je upoznala profesorica Dijana Talić, uradili su ogroman posao kada se radi o kreiranju nastavno edukativnog procesa za pomenuto zanimanje i smatraju kako je ono, sa stanovišta današnjih okolnosti, izuzetno perspektivno u budućnosti. U narednoj školskoj godini učenici će imati priliku da se po prvi put školuju da budu agroturistički tehničari, a nastavni proces za to zanimanje trajaće četiri godine. Također, novina od naredne školske godine biće i to da će internat za učenike koji ga budu koristili biti potpuno besplatan.

S obzirom da se bliži upisni rok, u Srednjoj poljoprivrednoj školi “Sanus futurum” se pripremaju da svršene osnovce upoznaju sa svime što nudi ova obrazovna ustanova. Osim smjera o kojem smo govorili, budućim učenicima biće na raspolaganj i zanimanja: veterinarski tehničar, ekološki tehničar i poljoprivredni tehničar. Prema riječima direktora škole Senada Tičevića, u narednom periodu organizovaće se dani otvorenih vrata škole i posjete osnovnim školama širom Unsko sanskog kantona.

Srednja poljoprivredna škola “Sanus futurum” osnovana je odmah po završetku rata i danas je jedina škola na području Unsko sanskog kantona koja nudi učenicima obrazovne mogućnosti i školovanje u oblasti agrarne proizvodnje. Škola je u proteklim godinama dijelila probleme mnogih drugih obrazovnih ustanova kada se radi o nedovoljnom broju učenika. Međutim, budući da proizvodnja hrane i poljoprivreda sve više dobijaju na značaju očekivati je da će se negativni trendovi u narednom periodu popraviti, a da je tako svjedoče i poslednji pokazatelji o povećanju broja učenika, te o rastućem interesovanju za ovu školsku ustanovu.

„SANUS FUTURUM“ UVODI POTPUNO NOVI SMJER

Sanski Most |