SASTANAK RADNE GRUPE ZA RJEŠAVANJE PROBLEMA GRADSKE DEPONIJE

SASTANAK RADNE GRUPE ZA RJEŠAVANJE PROBLEMA GRADSKE DEPONIJE


Četvrtak, 9 Februara, 2023

Jučerašnji sastanak Radne grupe Općinskog   vijeća Sanski Most  čiji je zadatak da  ponudi najbolje rješenje  za problem gradske deponije  bio je zanimljiv, nekonvencionalan u odnosu na  slične razgovore, dojmljivih diskusija i prijedloga i što je najvažnije, da budemo, oprezni u zaključku, pomaku naprijed prema  kvalitetnoj alternativi šta  sa  višedecenijskom, skoro nerješivom zagonetkom  ekološkog odlaganja smeća.  Molbu da   se održi sastanak ove radne grupe  uputilo je Udruženje poslodavaca Sanski Most. Ova  se Radna grupa prema  riječima sekretarke Općinskog  vijeća Edise Hodžić tokom 2021.godine sastajala pet puta, prošle  godine nijednom, a epilog tih razgovora  i dogovora, čini se, bio je takav da je najbolji  opis razumijevanja  postignutih rezultata prije početka jučerašnje sesije- zbunjenost svih. No, osjećala  se želja i pojačan interes da se krene sa mrtve tačke.

Pored  članova radne  grupe ovom sastanku  prisustvovali su predstavnici poliitčkih stranaka  u OV  Sanski Most, dviju općinskih službi, KJP „Sana u stečaju“, predstavnik njemačke kompanije „Alba“, šef općinske inspekcije i načelnik općine Sanski Most. Suština i okvir diskusija i polemika svela  se na slijedeće: najavljeni kraj stečaja KJP“Sana“ , mogućnost odvoza selektiranog otpada na  regionalnu deponiju Prijedor i ekonomski  i drugi uslovi za takvo rješenje.  Opcija o novoj lokaciji buduće gradske deponije  nije ni bila tema, štaviše, poznato je da je to posljednja i najgora alternativa. Načelnik Hasanbegović kazao je kako mu je stečajni upravnik KJP „Sana“  najavio prestanak stečaja sa 1.januarom ove godine, no to se nije dogodilo, jer je stečajni sudija prolongirao kraj stečaja do marta. Hasanbegović se osvrnuo i na eventualnu poslovnu suradnju privatnih kompanija, konkretno njemačke „Albe“  sa  KJP „Sana“ kad stečaj jednoga dana  bude  iza nas.

Doprinos gorućoj ekološkoj i privrednoj temi , svako na svoj način dali su i tri općinska vijećnika. Tok diskusija fokusirao se na inicijativu OV kao osnivača da od nadležnog sudije traži precizne informacije o kraju stečajnog postupka   KJP Sana i otvaranju pregovora  sa  predstavncima prijedorske regionalne deponije. Nakon sat vremena plodne diskusije radne grupe i ostalih pridruženih  gostiju koji  su imali šta reći, sugerirati i poručiti, moglo bi se zaključiti da  se stvari oko rješevanja gradske deponije u Sanskom Mostu,  ipak, kreću naprijed. Vidjećemo kojom brzinom  i kako.

SASTANAK RADNE GRUPE ZA RJEŠAVANJE PROBLEMA GRADSKE DEPONIJE

Sanski Most |