SCHMIDT: NAUČIO SAM, AKO U BIH SLUŠAM SVAKOGA – NIŠTA NEĆU URADITI

SCHMIDT: NAUČIO SAM, AKO U BIH SLUŠAM SVAKOGA – NIŠTA NEĆU URADITI


Utorak, 5 Jula, 2022

Christian Schmidt, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, kazao je za N1 da će sačekati odluku Ustavnog suda BiH u vezi sa formiranjem agencije za lijekove RS i da će tek tada “djelovati”.

“Rekao sam da znam kako se otvara ta ladica, znam gdje je njen ključ. Isto tako znam kada je potrebno koristiti te ovlasti. Oni koji su mislili da će se nastaviti ponašati kako su navikli – malo su razočarani. Istina je da ne želim plašiti ljude, ali sasvim jasno ću reći da je Dejtonski mirovni sporazum crvena linija za mene. Nadam se da su shvatili da sam spreman primijeniti, iako to ne želim, i bonske ovlasti”, naveo je visoki predstavnik.

Na pitanje hoće li biti upotrebljene ove ovlasti, on je rekao:

“U decembru smo u RS-u imali velike najave da će se sve promijeniti, 140 zakona je tada navedeno, a sada je ostao samo mali broj. Mislim da će u srijedu Ustavni sud donijeti odluku da li RS ima pravo da osniva vlastitu agenciju. Sud kada odluči, onda ćemo ići u provedbu” te dodao:

“Imamo zajednički stav EU i OHR-a da nije dobro da takav zakon bude duže na snazi. Dakle, trebamo sačekati šta će sud odlučiti, a onda ćemo djelovati. Budite sigurni da ćemo omogućiti građanima da imaju pristup lijekovima”.

Pojasnio je i kako se sve odluke odnose na ljude.

Naučio sam u ovoj zemlji da ako slušamo svakog ništa neću uraditi. Pozabavit ću se više sa stvarima koje su prioritet za EU”, dodao je Schmidt, te dodao:

“Reći ću vrlo jasno da se mladim ljudima, koji su obrazovani i žele ići iz ove zemlje, pruži sigurnost. S njima treba sarađivati, a oni koji misle da rade samo za vlastite interese – oni su se gadno prevarili. Vodit ćemo računa i da više nema blokada. Postavit ćemo okvir za političare da moraju snositi odgovornost. Ne može se više ponoviti da četiri godine čekamo na formiranje Vlade FBiH”.

O nametanju Izbornog zakona, visoki predstavnik je rekao:

Kad je u pitanju Izborni zakon, mi smo već u pripremi izbora. Ne treba kočiti voz koji je u punom ubrzanju. U ovoj zemlji moramo imati kompromis između naroda i građana”.

A na pitanje o Zoranu Milanoviću i da li on eventualno vrši pritisak, Schmidt je odgovorio:

“Predsjednici država EU ne vrše pritisak, oni eventualno daju izjave i predstavljaju svoju državu. Nisam primijetio da se vrši bilo kakav pritisak na mene. Ne mogu pročitati sve izjave Milanovića, koje daje od jutra do mraka. Preporučujem mu Dodika. I on isto radi, svaki dan ima nekih stavova. Ja im preporučujem da manje pričaju, a više rade”.

U Bundestagu će se uskoro odlučivati o rezoluciji o BiH, u kojoj su kao rušitelji navedeni Čović i Dodik.

Kada je riječ o njemačkim sankcijama, pojasnio je i kako Bundestag ne može tako nešto odlučiti.

“Znam da je njemačka vlada zaustavila 120 miliona RS-u zbog secesionističkog ponašanja. Ne mogu isključiti da će se prije ili kasnije razgovarati o sankcijama”, rekao je Schmidt.

 

SCHMIDT: NAUČIO SAM, AKO U BIH SLUŠAM SVAKOGA – NIŠTA NEĆU URADITI

BiH |