SCHMIDTA KRITIKOVAO KOLEGA: “JEDNA OSOBA. JEDAN GLAS. JEDNA BOSNA”

SCHMIDTA KRITIKOVAO KOLEGA: “JEDNA OSOBA. JEDAN GLAS. JEDNA BOSNA”


Četvrtak, 28 Jula, 2022

Član njemačkog Bundestaga iz Kršćansko-demokratske unije (CDU) Michael Brand oštro je kritikovao svog koalicionog kolegu, visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta, navodeći da su njegove aktivnosti neposredno prije u BiH “nanijeli ozbiljnu štetu” i doveli do velikog gubitka povjerenja u zemlji.

“Bosna i Hercegovina ne smije postati igračka opasnih nacionalista koji odavno žele da unište ovu lijepu zemlju. Sigurnost, vladavina prava i demokratija vrijednosti su za koje se mnogi obični Bosanci zalažu i oslanjaju se na podršku Evrope protiv korumpiranih “elita” koje ne misle o svom narodu već o novcu u svom džepu”, napisao je Brand na Facebooku.

U objavi je također ponovio izjavu koju je ranije dao njemačkim medijima:

“Mir mora biti vojno osiguran od strane NATO-a (…) ako želimo efikasno spriječiti sljedeći rat u Evropi“.

Berlin mora igrati mnogo aktivniju ulogu u zaustavljanju nacionalista, pogotovo jer su oni također ogromna prijetnja našoj stabilnosti. Ovo je igranje sa vatrom”, napisao je on, te dodao: “Ne diplomatske floskule, već aktivna akcija”.

On je upozorio da već odavno postoji “ratno sposobna osovina diktatora Putina” sa “nacionalistima” Miloradom Dodikom u Republici Srpskoj i predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, piše N1.

“Nacionalistički političari na hrvatskoj strani, poput (Dragana) Čovića i hrvatskog predsjednika, također neodgovorno potpiruju i pokušavaju zabiti sjekiru u BiH”, dodao je.

“Akcija OHR-Schmidta neposredno prije izbora nanijela je ozbiljnu štetu i dovela do velikog gubitka povjerenja. Važno da dalje ne zahuktavamo, već da branimo demokratske principe u BiH i da ne ugađamo nacionalistima”, podcrtao je Brand.

“Jedna osoba. Jedan glas. Jedna Bosna”, dodao je on na kraju objave.

SCHMIDTA KRITIKOVAO KOLEGA: “JEDNA OSOBA. JEDAN GLAS. JEDNA BOSNA”

BiH |