ŠEFIK DŽAFEROVIĆ: CILJ ODLUKE CHRISTIAN SCHMIDTA JE DA SE PROTEŽIRA HDZ

ŠEFIK DŽAFEROVIĆ: CILJ ODLUKE CHRISTIAN SCHMIDTA JE DA SE PROTEŽIRA HDZ


Ponedjeljak, 10 Oktobra, 2022

Nakon jučerašnje sjednice Predsjedništva SDA, novinarima se obratio i Šefik Džaferović gdje je govorio o izmjenama Izbornog zakona BiH koje je nedavno nametnuo visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt.

“Ako je motiv bio da se implementira odluka u predmetu Ljubić nije bilo potrebe jer je ta odluka bila već implementirana. Cilj je bio da se na neki način protežira HDZ. Kada se pogleda struktura delegata i broj u Domu naroda, ako se pogleda odakle dolaze, to je jasna stvar,” smatra Džaferović.

“Kod izračuna vezano za etničku pripadnost primjenjuje popis iz 1991. godine. Napravljen je izuzetak, ostala je norma u Ustavu FBiH, ali u pogledu sastava Doma naroda Parlamenta FBiH te se tu primjenjuje popis iz 2013. godine. Tom elementarnom normom cilj je realizacija Aneksa 7 i taj popis se mora primjenjivat za sve etničke izračune, naročito kada je vlast u pitanju, sve dok se ne provede Aneks 7,” rekao je Džaferović.

Osvrnuo se i na odluku da predsjednik entiteta i vlade Federacije BiH ne mogu biti iz istog konstutivnog naroda.

“Visoki predstavnik je za entitet FBiH propisao da predsjednik entiteta i vlade ne mogu biti iz istog naroda. Problem je što uopće takvu normu prilikom ovih izmjena nije unio u Ustav RS-a. Tamo ta mogućnost ostaje. Pitam se, zašto je to zapravo tako urađeno, to je dodatna asimetrija. Cjelovita BiH zahtijeva cjelovita rješenja kada je u pitanju zaštita konstitutivnih naroda i svih drugih,” smatra Džaferović, piše N1.

ŠEFIK DŽAFEROVIĆ: CILJ ODLUKE CHRISTIAN SCHMIDTA JE DA SE PROTEŽIRA HDZ

BiH |