ŠEST FIRMI POTPISALO UGOVORE O ZAPOŠLJAVANJU 15 RADNIKA

ŠEST FIRMI POTPISALO UGOVORE O ZAPOŠLJAVANJU 15 RADNIKA


Utorak, 1 Oktobra, 2019

Načelnik Općine Sanski Most popisao je ugovore sa predstavnicima šest privrednih subjekata o dodjeli novčanih sredstava za finansiranje zapošljavanja nezaposlenih lica. Općina je za ove potrebe iz budžeta izdvojila sredstva u iznosu od 102. 000 KM, a na ovaj način zaposlenje je dobilo 15 osoba. Dodjela novčanih sredstava za potrebe zapošljavanja izvršena je na osnovu javnog poziva na koji su zaintresovane firme i privredni subjekti imali priliku aplicirati, a komisija je izvršila odabir aplikanata koji za zadovoljili propisane kriterije. Na taj način odabrano je 6 privrednih subjekata s područja općine Sanski Most u kojima će biti zaposleno 15 radnika na period najmanje od godinu dana.

Dodijeljena sredstva su namijenjena za finansiranje troškova doprinosa na teret zaposlenog, dok je poslodavac dužan radnicima isplaćivati lični dohodak u iznosu od 926,00 KM, odnosno koliko iznosi prosječna isplaćena plata u Federaciji Bosne i Hercegovine za prvi kvartal 2019. godine. Ovaj projekat finansijski je podržao i Federalni zavod za zapošljavanje putem Službe za zapošljavanje USK i poslovnice u Sanskom Mostu, a vd. direktor Kantonalne službe za zapošljavanje Nermin Imširevićem, ovom prilikom je istako kako se radi o pozitivnom primjeru saradnje između općine i privrednog sektora, koji ima za cilj omogućiti zapošljavanje nezaposlenih lica, te očuvati radna mjesta i zaustaviti odlazak radne snage sa ovih prostora. Jedan od korisnika sredstava je i nedavno otvorena firma HIK SM, koja će na ovaj način uposliti četiri nova radnika.

Prema riječima direktora Ejuba Topića, pomenuta firma trenutno upošljava 40 lica, i svaki vid podrške od strane lokalne samouprave je od velike koristi za razvoj i poslovanje ovog preduzeća, koje već drugu godinu za redom koristi općinska podsticajna sredstva.Savjetnik općinskog načelnika Amer Mezetović, istakao je kako općina svake godine iz budžeta izdvaja finansijska sredstva zahvaljujući kojim zajedno sa privrednim subjektima podstiče otvaranje novih radnih mjesta, a takav trend biće nastavljen i u buduće. Općina Sanski Most svrstava se u red onih općina koje za potrebe zapošljavanje u privrednom sektoru izdvaja značajna budžetska sredstva. Inače, osnovni cilj korištenja ovih sredstava je pružanje konkretne podrške razvoju privrede i malih i srednjih preduzeća, otvaranjem novih radnih mjesta kao i smanjenje stope nezaposlenosti.

ŠEST FIRMI POTPISALO UGOVORE O ZAPOŠLJAVANJU 15 RADNIKA

Sanski Most |