SIMBOLIKA „MUSALLE“ JE JEDINSTVO MUSLIMANA

SIMBOLIKA „MUSALLE“ JE JEDINSTVO MUSLIMANA


Petak, 29 Jula, 2022

Veliki broj vjernika klanjao je danas džuma namaz na Musalli sultana Mehmeda Fatiha u Donjem Kamengradu, čime je okončana ovogodišnja vjersko kulturna manifestacija „Musalla 2022“ koja je trajala u proteklih pet dana i obiliovala nizom prigodnih sadržaja.  Klanjanje zajedničke džume predvodio je izaslanik Reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH, Ismail ef. Smajlović, direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice BiH. Centralnom događaju ovogodišnje manifestacije prisustvovao je veliki broj gostiju, među kojima i ambasador Republike Turske u BiH, Sadik Babur Girgin, te visoke zvanice Islamske zajednice i društveno političkog života Unsko sanskog kantona i Općine Sanski Most.

Već po tradiciji, manifestacija je započela u jutarnjim satima okupljanjem učesnika ispred Hamzibegove džamije, te defileom bajraktara i učesnika manifestacije kroz centar grada. Ove godine ovaj događaj je uveličao Mehter, tradicionalni turski vojni orkestar koji datira još iz ranog osmanskog razdoblja i najstariji je vojni orkestar u svijetu, kao i izviđači Republike Turske. Dešavanja su se potom preselila na lokalitet Musalle u Donjem Kamengradu. Predstavnici uleme, bajraktari te drugi građani, obišli su spomenik osmanskim vojnicima poginulim tokom bitke za kamengradsku tvrđavu koja se odigrala 1463. godine, gdje su održani prigodni programski sadržaji te proučena dova za pale šehide. Nakon obilaska spomenika, organizovan je defile bajraka, što je također, sastavni dio manifestacije. I ove godine prodefilovao je veliki broj bajraka i bajraktara iz svih sanskih džemata, a za najljepši izabran je bajrak džemata Gornje Hrustovo-Kerani, dok je za najljepše obučenog i opremljenog bajraktara proglašen Šefko Baltić iz džemata Vrhpolje. Danas je proglašen i najuspješniji imam, hatib i muallim Medžlisa islamske zajednice Sanski Most u toku protekle godine, a ovo respektabilno priznanje je, zbog brojnih uspjeha i rezultata, pripalo imamu džemata Trnova, Elmedinu ef. Mujkiću.

Bajrak Sultana Mehmeda el-Fatiha, prošle godine povjeren je na čuvanje ambasadoru Republike Turske u BiH, Sadik Babur Girgin, koji je istakao kako mu je posebna čast što prisustvuje ovoj manifestaciji. Tradicija je da se ovaj najljepši i najvažniji bajrak svake godine povjeri na čuvanje nekome od gostiju, a počast „čuvara sultanovog bajraka“ ove godine, odlukom Organizacionog odbora, pripala je Ismaile ef. Smajloviću, izaslaniku Reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH. “Džuma namaz je kruna ovogodišnje manifestacije koja je obilovala bogatim i kvalitetnim programskim sadržajima. Na ovaj način muslimani naših prostora njeguju sjećanje na dolazak islama i početak jedne nove civilizacijske ere, kao i na velikog vojskovođu Sultana Mehmeda Fatiha”, istakao je glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Sanski Most, Mirza ef. Žerić. Prisutne goste je poselamio i načelnik Općine Sanski Most, Faris Hasanbegović, rekavši da je ova manifestacija vremenom postala prepoznatljiv simbol Sanskog Mosta, ali i identiteta Bošnjaka kao naroda, a značaj „Musalle“, kao najvažnije vjerske manifestacije na prostorima Unsko sanskog kantona, istakao je i kantonalni premijer, Mustafa Ružnić. Muftija bihaćki, hafiz Mehmed ef. Kudić, naglasio je značaj Musalle za muslimane Krajine istakavši kako će i u narednim godinama biti nastavljena tradicija njegovanja uspomene na dolazak islama na naše prostore.

Nakon obraćanja zvanica uslijedilo je klanjanje džuma namaza na lokalitetu Musalle Sultana Mehmeda Fatiha. Za svakog muslimana ovaj čin predstavlja posebnu čast, te je džumu namaz klanjao veliki broj vjernika sa područja sanske, ali i drugih općina.  Musalla u Donjem Kamengradu simbolizira vjeru u Allaha, plemenitost, postojanost i dostojanstvo Bošnjaka, te označava povratak korijenima islamske vjere.  Manifestacija “Musalla” njeguje prvi susret Bošnjaka s islamom, koji je na ove prostore donio Sultan Mehmed Fatih. Prema narodnom predanju, on je na ovom mjestu klanjao džumu namaz neposredno nakon bitke za kamengradsku tvrđavu što je označilo dolazak islamske civilizacije, kulture i načina života na ove prostore.  Musalla u Donjem Kamengradu ima veliki značaj jer je jedan od rijetkih spomenika ove vrste koji je očuvan u svome izvornom obliku. Nalazi se pod zaštitom države, a krase je originalni mihrab i minber iz 15. vijeka i jedina je aktivna musalla na prostoru Balkanskog poluostrva.

 

SIMBOLIKA „MUSALLE“ JE JEDINSTVO MUSLIMANA

Sanski Most |