SINANOVIĆEVA FOTOMONOGRAFIJA ODUŠEVILA TURKE

Promocija fotomonografije “Bosna i Hercegovina – očima ljubavi”, autora Samira Sinanovića iz Sanskog Mosta, koja je prevedena na turski jezik, održana je protekle sedmice u Istanbulu, a njome je otvorena manifestacija “Dani kulture Bosne i Hercegovine”. Ovaj događaj je bio veoma zapažen i privukao je veliku pažnju javnosti u Turskoj. O tome svjedoči i činjenica da je održan u galeriji koja se nalazi na trgu „Sultan Ahmet“ u samom srcu Istanbula, gdje se inače održavaju eminentna kulturna dešavanja.

U okviru promocije održana je i izložba Sinanovićevih umjetničkih fotografija, a on je iz Istanbula ponio izvanredne utiske.“Sve je zaista bilo na vrhunskom nivou, počevši od same organizacije do posjetilaca koji su pokazali veliko zanimanje za moje djelo, ali i našu zemlju.“, istakao je Sinanović. Organizator ovog događaja bila je „Bosna Sandžak fondacija“, koju čine uspješni poslovni ljudi i poduzetnici iz Republike Turske koji su porijeklom s ovih prostora.

Ova fondacija je inače finansirala i prevod Sinanovićeve fotomonografije na turski jezik. Njihovi preci su doselili prije mnogo decenija u Tursku, ali generacije Bošnjaka i dalje gaje sjećanje i kulturnu tradiciju ovih prostora. O tome svjedoči i manifestacija „Dani kulture Bosne i Hercegovine“ koja je ove godine organizovana po drugi put. Inače, promocija Sinanovićeve fotomonografije bio je samo dio kulturnih događaja u okviru pomenute manifestacije. U njenom sklopu koncert je održao etnomuzičar Damir Imamović, kao i pjevačica Amira Medunjanin, a krajem oktobra planirana je i književna veče s velikim bosanskohercegovačkim književnikom, Abdulahom Sidranom.

Kada je riječ o fotomonografiji „Bosna i Hercegovina-očima ljubavi“, u narednom periodu uslijediće nastavak njene promocije po bh gradovima, ali i u inostranstvu.

 

SINANOVIĆEVA FOTOMONOGRAFIJA ODUŠEVILA TURKE

| Sanski Most |