SJEĆANJE NA 19 LOGORAŠA KOJI SU UGUŠENI U KAMIONSKOJ PRIKOLICI

SJEĆANJE NA 19 LOGORAŠA KOJI SU UGUŠENI U KAMIONSKOJ PRIKOLICI


Četvrtak, 7 Jula, 2022

Tokom agresije na BiH brojni su zločini počinjeni na području Općine Sanski Most. Jedan od zločina koji se izdvajaju po monstruoznosti i surovosti, jeste onaj nad 19 logoraša koji su prije tačno trideset godina umrli stravičnom smrću prilikom transporta za logor Manjača. Ovaj zločin je obilježen na ušću Dabra u Sanu, na mjestu gdje je otkrivena masovna grobnica s tijelima umorenih logoraša. Organizator je bilo općinsko udruženje logoraša, a ovom činu su prisustvovali predstavnici općinske vlasti, bivši logoraši, porodice stradalih logoraša te drugi građani. Prilikom transporta iz Sanskog Mosta u logor Manjača, u prenatrpanoj kamionskoj prikolici, uslijed nedostatka vazduha i dehidracije ugušilo se devetnaest nevinih ljudi.

Prema izjavama preživjelih svjedoka zločina, u prikolici koja je hermetički bila zatvorena ceradom, ponestalo je kiseonika, što je uzrokovalo patnju i smrt nevinih ljudi koji su danima prije toga bili podvrgnuti neljudskom postupanju, mučenju i zlostavljanju. U nastojanju da se zametu tragovi zločina, tijela su pokopana na lokalitetu ušća rijeke Dabar u Sanu. Prisutne delegacije su potom položile cvijeće na spomen obilježje, te se učenjem Fatihe i minutom šutnje prisjetili stradalih logoraša. Iz masovne grobnice koja je pronađena u neposrednoj blizini mjesta gdje je održan današnji skup, ekshumirana su tijela ubijenih logoraša, a potom je podignuto spomen obilježje koje sjeća i opominje na ovaj strašni zločin. Nakon toga upriličena je posjeta mjestu nekadašnjeg logora Betonirka, odnosno spomen-obilježje koje je prošle godine podignuto u krugu benzinske pumpe Čavkunović.

Prema odluci tadašnjeg Kriznog štaba srpske opštine Sanski Most iz 1992. godine, u logoru Betonirka bili su zatočeni najviši politički predstavnici Bošnjaka i Hrvata iz tog perioda, predstavnici sudske vlasti, policajci, islamski vjerski službenici, intelektualci, te drugi građani. Uspomene na dane provedene u logoru Betonirka, evocirao je Musaib Sajbo Talić. Prisutne delegacije položile su cvijeće i na ovaj spomenik, te je još jednom istaknuto kako se ne smije dozvoliti da zločini padnu u zaborav i da se buduće generacije moraju upoznati s onim što se dešavalo na ovim prostorima.

SJEĆANJE NA 19 LOGORAŠA KOJI SU UGUŠENI U KAMIONSKOJ PRIKOLICI

Sanski Most |