SJEĆANJE NA HEROJE ČANAKALEA

SJEĆANJE NA HEROJE ČANAKALEA

Stotinutreća godišnjica bitke na Čanakaleu, koja se dogodila u Prvom svjetskom ratu i zauzima najznačajnije mjesto u historiji moderne Republike Turske, obilježena je jučer prigodnim programom u Sanskom Mostu.

Treba istaći kako je grad na Sani već četvrtu godinu zaredom domaćin obilježavanja ove čuvene bitke koja je u Republici Turskoj poznata i kao Dan šehida.Svečanost je otpočela obilaskom Spomenika turskim šehidima u Donjem Kamengradu, a ovome činu su prisustvovali visoki zvaničnici ove prijateljske zemlje predvođeni ambasadorom Turske u BiH, Haldunom Kočom, predstavnici društveno političkog života USK, zvaničnici lokalne vlasti na čelu s načelnikom Farisom Hasanbegovićem, zatim načelnici općina Travnik, Busovača, Kakanj i Ključ, predstavnici Islamske zajednice te brojni građani. Delegacije su položile cvijeće na spomenik, intonirana je himna dvije zemlje, te je dovom i počasnom paljbom odata počast svim šehidima.

Nakon toga upriličena je posjeta Musalli gdje je također proučena dova za šehide. Centralna svečanost održana je u prostoru gradskog kina, gdje je prisutne goste pozdravio načelnik Hasanbegović. On je podsjetio na istorijske i prijateljske veze koje vežu Tursku i Bosnu i Hercegovinu te pozvao na jačanje i unapređenje ekonomske saradnje. “ Živimo u vremenu u kojem svi znaju sve i u kojem nikada nije bilo teže razaznati dobro od zla. Bošnjaci se olako i prečesto odriču svoje historije. Zbog toga naša djeca moraju znati da po procjenama u današnjoj Turskoj živi i do dva miliona Bošnjaka. Nemamo pravo da ih se odričemo nego, naprotiv, moramo raditi sve da sačuvamo njihov identitet i vezu s matičnom zemljom Bosnom i Hercegovinom. Upravo, zajednička prošlost koja seže 500 godina u prošlost treba biti osnova zajedničke budućnosti dodatno utemeljene na razvoju ekonomskih i društvenih odnosa na obostranu korist”, rekao je Hasanbegović.

Turski ambassador u BiH, Haldun Koč je istakao da je bitka kod Čanakalea bila prekretnica u istoriji ove zemlje, ali i čitavog svijeta. Ova bitka je nadahnula tursku naciju u borbi za očuvanje svoga identiteta, a istovremeno, ona je bila putokaz drugim malim narodima da velike sile nisu nepobjedive i da nema jačeg oružja od patriotizma i ljubavi prema domovini.”, rekao je ambasador Koč.U sklopu svečanosti prisutni su se upoznali sa detaljima čuvene bitke kod Čanakalea ili Galipolja, kako uobičavaju ovaj lokalitet nazivati u zapadnoj literaturi. Tada su vojne snage Turske, pod komandom Kemal paše Ataturka odbacile invazioni napad koalicionih snaga koje su predvodile britanske trupe, sačuvavši na taj način suverenitet i nezavisnost zemlje.

Ono što povezuje BiH s ovom bitkom jeste podatak da je u Galipoljskoj bici poginulo oko 20 hiljada Bošnjaka i radi se o ljudima s ovih prostora koji su izbjegli u Tursku tokom aneksije Bosne i Hercegovine od strane Austrougarske. U okviru kultruno umjetničkog dijela programa učenici Mješoviote srednje škole recitovali su rodiljubivu poeziju posvećenu šehidima Čanakalea, upriličena je izvedba turske narodne muzike, a događaj su svojim nastupila uveličali mladi sanski harmonikaš, Ishar Krupić i hor “Harmonija”.Također, priređena je i izložba fotografija o čuvenoj bici kao i prikazivanje dokumentarnog i igranog filma “Čanakale-kraj puta”.

I ove godina čitav događaj protekao je u besprijekornoj organizaciji i prijatnom druženju.

SJEĆANJE NA HEROJE ČANAKALEA

Sanski Most |