SJEĆANJE NA HEROJE GALAJE

Dani herojskog otpora pruženog srpskom agresoru na području Općine Sanski Most tokom 1992. godine, obilježeni su centralnom manifestacijom koja je održana u protekli subotu u šumi Galaja, nadomak Vrhpolja. Manifestacija je započela polaganjem cvijeća na Spomenik oslobodiocima grada na Trgu ljiljana, kojom prilikom su brojne delegacije odale dužnu počast svima koji su ugradili svoje živote u temelje BiH.

Potom je posjećeno mjesto pogibije Saida Keranovića, jednog od organizatora otpora na ovim prostorima, koji je mučki ubijen u neprijateljskoj zasjedi. Cvijeće na spomen obilježje položili su članovi porodice Keranović, boračke i druge delegacije i predstavnici društveno političkog života Unsko sanskog kantona te općina Ključ i Sanski Most.

I ovoga puta na lokalitetu Galaje održan je svojevrsni čas istorije kojom prilikom su evocirane uspomene na istorijske događaje, a upriličeno je i svečano postrojavanje ključko sanske čete te simbolična predaja raporta komandantu Amiru Avdiću. Šuma Galaja je mjesto gdje je više dvije stotine pripadnika patriotske lige s područja Sanskog Mosta i Ključa pružilo otpor višestruko nadmoćnijem agresoru u danima maja i juna 1992. godine. Pripadnici ključko sanske jedinice dugo su odlijevali napadima daleko nadmoćnijeg i tehnički opremljenijeg agresora, da bi se naposlijetku, nakon spektakularne vojne akcije i zarobljavanja četrdeset neprijateljskih vojnika i oficira, uspjeli dokopati slobodne bihaćke teritorije. U sastavu Petog korpusa, nekoliko godina kasnije, dali su veliki doprinos u oslobađanju okupiranih dijelova općine Sanski Most.

U znak sjećanja na njihovo herojstvo i hrabrost, i ove godine je održana tradicionalna manifestacija „Dani Galaje“.Ovom prilikom priređen je prigodan kulturno zabavni program, a prisutnima su se obratili neposredni sudionici herojskih dana Galaje, predstavnici općinskih i kantonalne vlasti, zvanice i gosti.

Bitka na Galaji bila je značajna i zbog toga što je borcima i organizatorima otpora u drugim dijelovima Bosne i Hercegovine ulila snagu i vjeru da je hrabrošću i dobrom organizacijom moguće pobjediti višestruko nadmoćnijeg agresora. Nakon oficijelnog dijela programa uslijedilo je druženje brojnih posjetilaca ovogodišnje centralne manifestacije koja je održana na lokalitetu šume Galaja, a upriličena je i posjeta spomen kući koja sjeća na poginule borce i stradale žrtve ovoga kraja.

SJEĆANJE NA HEROJE GALAJE

| Vijesti |