SJEĆANJE NA HEROJE SLOBODE

SJEĆANJE NA HEROJE SLOBODE


Srijeda, 11 Oktobra, 2017

Simboličnim bacanjem cvijeća s mosta u rijeku Sanu, najmlađi žitelji Sanskog Mosta prisjetili su se svih koji su dali živote za slobodu ovog grada i domovine Bosne i Hercegovine. Ovaj događaj je postao lijepa tradicija koja se godinama održava na današnji dan i dio je programa kojim se obilježava Dan općine Sanski Most.

Delegacije su potom položile cvijeće na spomenik oslobodiocima grada na Trgu ljiljana te su se učenjem fatihe prisjetili svih koji su ugradili svoje živote u slobodni Sanski Most. Naposlijetku položeno je cvijeće ispred gradske pošte na kojoj se nalazi spomen ploča koja sjeća na pogibiju trojice boraca Armije RBiH u borbama za oslobađanje Sanskog Mosta. Ertan Čaluk iz Kaknja, koji je posthumno odlikovan „Zlatnim ljiljanom“ te Dejan Vilić-Vili i Zlatan Mujanović- Pajo iz Bihaća, dali su svoje živote prilikom borbi za ovladavanje ovim objektom i gradskim trgom i radi se o borcima iz Bihaća i Kaknja.

Podsjetimo,u pobjedonosnom pohodu pod kodnom oznakom „Sana 95“ ovaj grad su oslobodile jedinice Petog korpusa ARBIH koji je krenuo iz Bihaća i Sedmog koji je krenuo iz Travnika, a u sadejstvu sa drugim armijskim jedinicama čime je postao posljednje mjesto oslobođeno od okupacije tokom odbrambeno oslobodilačkog rata 1992. do 1995. godine.

SJEĆANJE NA HEROJE SLOBODE

Sanski Most |